Избрани Новини

67 литра на квадрат удавиха села в Аксаково, обявено е бедствено положение (обновена)

Бедстват селата Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Кантарджиево и Куманово

67 литра на квадратен метър дъжд се изля над варненската община Аксаково от снощи до 14 часа днес. Пораженията - съсипаното от водното бедствие през юни село Долище, отново е под вода. От улиците няма и помен - те са превърнати в пълноводни реки, а вилната зона е недостъпна, тъй като водата в делето заля моста.

Няма данни за наличие на хора във вилната зона. Засега тя остава недостъпна както за хора, така и за техника.

Екипи от Община Аксаково в момента действат на територията на село Ботево, където най-вероятно ще се прибегне до евакуация на хора от застрашени да бъдат залети от водата имоти.

Районът се следи с повишено внимание, тъй като язовир "Николаевка" е в процес на 100-процентово изпускане.

Припомняме, че Община Аксаково е депозирала във всички държавни институции проекти за възтановяването от водното бедствие през лятото, но постъпления за възстановителни дейности до момента липсват.

15:50 ч Току-що кметът на Аксаково обяви бедствено положение на територията на общината

Бедстват селата Водица, Засмяно, Крумово, Ботево, Радево, Долище, Кантарджиево и Куманово, стана ясно преди минути. Вследствие на проливните валежи през изминалото денонощие е прекъснат достъпът до част от населените места. Между с.Водица и с.Засмяно е залят мостът, свързващ двете села.

Нивото на реката в с.Крумаво се е покачило драстично и е прекъсната връзката между двата квартала на селото. Предизвикано е преливане на ретензионния басейн на Регионалното депо за ТБО в с. Въглен. В с. Ботево е повишено нивото на реката, вследствие на което вода е излязла от коритото и ниската част на селото е под вода. В с. Кантарджиево водата е подкопала моста, по който е невъзможно преминаване на автомобили и е прекъсната връзката между селото и главния път. Изцяло под вода са улиците, дворовете и приземните етажи в жилищни сгради в селата Водица, Крумово, Ботево, Радево, Кантарджиево, Долище и Куманово.

Със заповед на кмета на Аксаково Атанас Стоилов е забранено влизането, пребиваването и движението на МПС в района на бедствието, освен тези на екипите за овладяване на бедствието. Инж. Стоилов е разпоредил при отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудително извеждане на същите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов