Избрани Новини

В ЮЗУ откриват изложба "Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век"

Ще бъде прожектиран и филм за българите от гр. Болград

На 4 февруари 2015 г. в Югозападния университет „Неофит Рилски“ (във фоайето на УК1) ще бъде открита изложба на стари снимки „Българите в Бесарабия, Таврия и Крим: Хроника на XX век“. Изложбата гостува по покана на Факултета по изкуствата и Судентски съвет към ЮЗУ „Неофит Рилски“. След откриването на изложбата ще бъде прожектиран документален филм за българите от гр. Болград на журналиста Веселин Цветанов, съобщиха от пресцентъра на висшето учебно заведение.
Изложбата на стари снимки „Българите в Бесарабия: Хроника на XX век“ се състои от автентични снимки и фотоси от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област. Младите българи от Български младежки клуб "Актив" и Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Арцизски райони на Одеска област, Украйна. Тя е допълнена със снимки предоставени от Центъра по българистика към Мелитополския педагогически университет „Б. Хмелницки” и дружество „Балкани“ гр. Мелитопол, които предоставят фотографии на българи от Таврия и Крим.

До момента изложбата бе представена в градовете Одеса, Болград, Харков (Украйна), а също така ив Сливен, Варна, София, Ямбол, Пловдив, Радомир, Брезник, Смолян (България).



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)