Избрани Новини

Бунтовно Банско иска втори лифт! (обновена)

"Ще се борим докрай за поминъка си!",твърдят банскалии

С възгласи "Дайте ни поминъка!","Искаме втори лифт", с музика и желание за промяна завърши 45-минутният протест на жители и гости на Банско с искане да бъде изграден втори кабинков лифт в курорта, предаде репортер на BlagoevgradUtre.bg.

Привържениците на идеята блокираха половин час по-рано пътя при Банско и образуваха колони от автомобили от двете му страни. Движението се отбиваше през алтернативен маршрут.

Над 250 души се събраха на пътя, като участваха и много чужденци, гости на курорта. 

Протестът бе организиран от Инициативния комитет за развитие на ски зона Банско. На мястото бе и неговият председател Малин Бистрин, който заяви, че очаква от държавата не финансова помощ, а просто да позволи на местните да работят.

По време на бунта банскалии скандираха "Искаме да покажем на цяла България, че с нас шега не бива! Този път няма да отстъпим, защото на карта е поставено добруването и развитието на целия Пирински край."

Своята подкрепа изрази и кметът на Община Банско Георги Икономов, който заяви:" Чакаме вече две години от три правителства да се вземе решение за разширяване на ски зоната и за нов кабинков лифт! В края на февруари преди 2 години бяхме на крачка да се вземе това решение, но до момента въпросът стои отворен. Очакваме до 15 февруари правителството да вземе решение в наша полза, защото иначе ще продължим. Аз не съм организатор на протеста, но ще  участвам в него, защото искам по-добро развитие на Банско и по-добро бъдеще за моите съграждани. Тези хора са тук, за да покажат, че въпросът си стои и не е мръднал, дори крачка. Крайно време е тази страница веднъж завинаги да се затвори и да се знае, че зимен туризъм трябва да има. Очакваме подкрепа от сегашното правителство, защото това е подкрепа за ски туризма в цяла България, не само в Банско. Аз съм оптимист и смятам, че до края на февруари трябва да има положително решение в тази насока. Протестите ще продължат докато не се разреши този проблем, ако трябва ще стигнем до Благоевград и София", заяви градоначалникът.

Що се отнася до реакциите на еколозите, кметът бе категоричен, че не може 50 човека да "скочат" на интересите на цял регион.

За BlagoevgradUtre.bg банскалия сподели, че се борят за запазване и развитие на поминъка си, за хляба и бъдещето на децата си. Друг интервюиран заяви: "Недопустимо е да дойде гост в града ни, да бъде обгрижен както трябва и като се качи на лифта, да чака по 2-3 часа! Той няма да се върне втори път! Ние се борим, за да живеем по-добре, да се развива туризмът и гостите ни да се връщат и следващата година!".

Към протестиращите постоянно се присъединяваха още хора - гости на града, ски инструктори, ресторантьори и много чужденци.

По време на протеста стана ясно, че делегация от Банско ще отпътува за среща в столицата с президента Росен Плевнелиев, председателя на парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов.

В Разлог, Баня и Добринище също са съпричастни към действията на жителите на Банско и подкрепят исканията.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов