Избрани Новини

Президентът: Трябва да развиваме туризма, съхранявайки природата

Кметът на Банско запозна държавния глава с плановете за разширяване на ски зоната

Развитието на туризма трябва да бъде съобразено с изискванията за устойчиво съхранение на природните ресурси, заяви президентът Росен Плевнелиев, който разговаря днес на „Дондуков“ 2 с кмета на Община  Банско Георги Икономов.

В срещата участваха и представители на град Добринище, както и представители на бизнеса от региона. Кметът на курортния град запозна държавния глава с плановете за разширяване на ски зоната край Банско, както и за изграждането на втори кабинков лифт.

Президентът заяви, че страната ни трябва да използва своя туристически потенциал и в тази посока е необходимо да се търсят екологични и икономически изгодни решения за българските региони. Той подчерта, че на жителите на общини с потенциал за зимен туризъм трябва да бъде дадена възможност за икономическа перспектива, а на страната ни трябва да бъде даден шанс да се утвърди като сериозна международна дестинация за качествен и многообразен планински туризъм.

Град Банско е един от най-известните ски-курорти не само в България, но и в Европа, и страната ни има интерес да се утвърждава като водеща туристическа дестинация за зимни спортове, стана ясно на срещата.

У нас предстои да се проведе кръг от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени, което е повод за гордост и е възможност за страната ни да се докаже като отлична дестинация за ски-спорт.

По време на срещата беше отбелязано, че възможностите за достъпен спорт винаги заслужават да бъдат подкрепени. Освен това бе подчертано, че масовият зимен туризъм е стратегически важен за развитието на регионите.

Обща беше оценката, че зимните спортове са символ на здраве, а зимният туризъм създава перспектива за хората и за изостанали в своето развитие региони на България. Туризмът е най-важният сектор на българската икономика, като страната ни и в частност Банско и региона, имат потенциал да развиват целогодишен туризъм – зимен, летен, спа, културно-исторически, селски и други. Държавата и българските общини трябва да обединят усилия, за да гарантира по нататъшното развитие на курортите ни, беше позицията на представителите на местните власти и на бизнеса.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)