Избрани Новини

Кметът на Банско Георги Икономов посрещна делегация от Косово

Гостите искаха се поучат от успешния опит на Банско при изграждането на ски зоната

По инициатива на народния представител Георги Андонов в Банско пристигна делегация, водена от посланика на Република Косово Н.Пр. Шпенд Калаба и кмета на гр. Пея Газменд Мухаджери. Целта на срещата бе гостите да се поучат от успешния опит на Банско при изграждането на ски зоната, тъй като им предстои да започнат предпроектни проучвания за направата на малък ски център, включващ 19 км писти, една кабинкова линия и два седалкови лифта. "До достигането на ниво на ски зоната преминахме през много дълъг и труден процес. Най-важното, което Ви съветвам да направите, е да изработите строг и смислен устройствен план, който да регулира икономическите процеси, за да може местните хора да бъдат водещите инвеститори. Ние в момента провеждаме срещи на най-високо ниво, с които да постигнем вземането на решение за разширяване на ски зоната в Банско и построяването на втора кабинкова линия", каза Икономов по време на разговора, след което допълни, че през последните години се забелязва ръст на туристи от Косово.

Широко бе коментиран въпросът за намаляване на визовите такси за косовски граждани, посещаващи България с оглед стимулиране на туристопотока. Икономов настоя пред депутата да бъде взет под внимание визовият проблем, за да може двете страни – България и Косово, да си сътрудничат не само в сферата на туризма, а и в други области.

"Потенциалът за развитие на Балканите за обмен на туристи, стоки и услуги е огромен. Парламентите на нашите две държави са предприели съвместни действия в тази посока, като важен елемент е намаляването на визовите такси", сподели Андонов.

По време на разговора Н.Пр. Шпенд Калаба и градоначалника Икономов си обещаха бъдещи срещи за реализиране на по-тясно сътрудничество на общинско ниво в областта на спорта, културата и туризма.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов