Избрани Новини

16 куршума, 29 заседания и 5 години затвор за убийство и обида "детето ти не е твое"

Убийството става на 30 януари 2008 г. в 13,30 ч в офиса на варненска строителна фирма в Банско

“Аз проблеми нямам. Печеля и имам пари. Какво да направя, като ти си балък и не можеш да изкарваш пари?”, казал бизнесменът Ангел Събев на съдружника си и кумец Красимир Крулев секунди преди да бъде убит, пише "24 часа".

“Ти си оправи децата, а аз на моето какво да му оставя?”, ядосан му отговорил Крулев.

“Жена ти е к...а и детето не е твое”, отговорил му Събев.

След тази реплика нервите на Крулев не издържали, той извадил пистолета си “Зиг зауер” и стрелял от 1-2 м 16 пъти в кума си.

Убийството става на 30 януари 2008 г. в 13,30 ч в офиса на варненска строителна фирма в Банско. След 29 съдебни заседания в началото на миналия месец 3-членен състав на окръжния съд в Благоевград с председател Петър Пандев даде 5 г. затвор на Крулев за умишленото убийство.

Наказанието ще трябва да се изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. Крулев ще плати и по 60 000 лв. на родителите и съпругата на кума си, както и по 40 000 лв. на двете му малки деца.

Присъдата на окръжните магистрати подлежи на обжалване и протест пред апелативния съд в София.

Прокурорът по делото Георги Качорев бе повдигнал обвинение за убийство в състояние на афект, за което се предвиждат до 8 г. затвор. Присъдата е по-ниска от максимално предвидената, защото Крулев е с добри характеристични данни, сам се е предал и признал за стореното, не се е крил. Стриктно се явява на всички съдебни заседания и по негова вина няма отложено такова.

Споровете обаче дали наистина варненският бизнесмен е стрелял с 9-милиметровия си пистолет в състояние на афект започнаха още от първото заседание и продължиха до заключителните пледоарии.

В крайна сметка съдът прие, че обвинението е формулирано правилно и убийството е извършено “в състояние на силно раздразнение, предизвикано от починалия с тежка обида”. Дали обаче това са били последните думи между съдружниците и доскорошни приятели, няма как да се докаже, защото единият е мъртъв.

“Нищо не оправдава отнемането на човешки живот. Ако са имали проблеми с фирмата, е можело да се разберат да я обявят в несъстоятелност, да се разделят като съдружници, да направят преглед на сметките и други варианти, но не и Красимир да убие сина ми.

Не вярвам моят син да му е казал такива думи, това са интерпретации”, категоричен е бащата на убития Ангел - Кънчо Събев.

Двамата съдружници са и приятели от години. Строят хотелски комплекси по Черноморието и в Банско в периода на строителния бум. Разпределят си отговорностите. Във Варна бизнесът се движи от Крулев, а в Банско - от Събев.

Крулев е бивш зет на бившата шефка на НСлС Ани Крулева. Оженил се за дъщеря ѝ Ива и приел фамилията на именитата си тъща.

След близо 15 г. брак се развели. Красимир се оженил за Димитрина, Събев и съпругата му Диана им станали кумове.

Заради финансови проблеми и забавени плащания към партньори и работници на 29 януари 2008 г. Крулев пристигнал в Банско за разговор с ортака си как да излязат от кризата. Имал подозрения, че кумът му “дърпа” пари от общите сметки и ги прехвърля към фирми на жена си и нейни роднини, заради което висят неразплатени сметки.

Смятал, че се губят дирите на около 6 млн. евро, нямал обяснение къде са.

Вечерта преди убийството двамата вечеряли заедно.

в местна механа с други служители от фирмата. Крулев обяснил, че опитва да уреди банков кредит, за да продължи дейността на фирмата, която имала задължения към доставчици, подизпълнители и частни лица.

Нямало признаци на напрежение между двамата, което останалите на масата да са забелязали.

На следващия ден по обед съдружниците изпратили служителите от офиса да обядват и останали двамата. След спорове около затъващия бизнес се стигнало според Крулев до разменените обидни лични реплики.

Тогава той извадил пистолета и стрелял - 11 куршума са попаднали в гърдите, останалите в мишниците и ръката на Събев. След убийството стрелецът оставил оръжието на бюрото и излязъл от офиса. Отпред видял викача на съседната механа. Казал му да се обади в полицията, защото има убийство. Качил се в мерцедеса и потеглил към полицията. На първия светофар забелязал патрулна кола. Спрял и обяснил на униформените Слави Щерев и Стоян Кочев, че е извършил убийство и се предава.

“Бях командирован от РПУ-Септември, в Банско за януари. По радиостанцията ми съобщиха, че трябва да отида в офис, където е станало убийство. По пътя видях спрял мерцедес и пред него човек, който маха с ръка към нас. С колегата спряхме патрулката до него.

Мъжът обясни, че е извършил убийство и иска да се предаде”, разказа пред съда полицай Щерев. Униформеният се качил на предната седалка в колата на Крулев и му посочил пътя към полицията.

“Каза ми, че е в състояние сам да кара, и затова се качих. Докато пътувахме, сподели, че е стрелял с пистолет и оставил оръжието в офиса. Беше притеснен, трепереше”, допълни Щерев.

Когато стигнали в двора на РПУ, ги чакал шефът на управлението с дознатели, които сложили белезниците на Крулев.

Според назначените съдебнопсихиатрични и психологични експертизи стрелецът е бил в състояние на силен афект и раздразнение. Това обяснявало как човек като него, тренирал ръгби и борба, е посегнал към оръжието. Освен обидата от разрушения имидж на фирмата съдружникът му отправил и лични нападки, свързани с жена му и детето, което разтърсило уравновесения бивш спортист.

Бащата на Ангел - Кънчо Събев, каза, че синът му приживе бил манипулиран от Крулев.

“Постоянно казвах на Ангел да се оттегли от бизнеса с този човек. Лично чувах Красимир да казва, че е служил във Френския легион, където се обучавали професионални убийци”, обясни пред магистратите той.

Не вярва синът му да е изтеглил 6 млн. евро от сметките на фирмата и да ги е прибрал за себе си.

Родителите, съпругата и двете деца на починалия настояваха да получат по 120 000 лв. кръвнина за всеки, но съдът намали сумата.

“Признавам се за виновен, искрено съжалявам за това, което съм извършил”, бяха последните думи на подсъдимия.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов