Избрани Новини

Билковият мед е най-разпространеният в Кюстендилско

Другите добивани видове мед са акация, липов и по-рядко манов

Билковият мед е най-често срещаният в района на кюстендилско, това заяви Тодорка Димитрова, която е собственик на пчеларски магазин в Кюстендил, цитирана от Дарик. Сред  другите добивани видове мед в региона са акация, липов и по-рядко манов. Според нея хората трябва да придобият навика да ядат мед, но не като лекарство, а като храна.

„Напоследък хората освен мед си купуват и други пчелни продукти, които също са много полезни като пчелен прашец за имунната система, пчелен клей и пчелно млечице. Трите като се смесят,  става като биостимулатор за организма", заяви Димитрова. Един килограм мед в момента е на цена от 10 лв., пчелният прашец е 5 лв. за 100 г., за топче клей около 3, 50 лв., пчелното млечице е на цена 10 лв. за 10 г.

„Има много желаещи да се занимават с пчеларство, но за съжаление е доста трудно, а и скъпо. Цените с изключение на восъчните основи не са се променили. Восъкът сега е по-малко, тъй като миналата година беше лоша. Восъчните основи са около 2 лв. бройката, докато преди бяха 0,80 лв. Кошерите в момента варират около 100 лв., пушалката е 15 лв., а булото е 6 лв., каза Тодорка Димитрова.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов