Избрани Новини

Чужденци се насладиха на уникален ритуал в благоевградски храм

Освещаването на мед се извършва на празника на Свети Харалампий

Над 2000 бурканчета с мед, украсени с горящи свещички, оформиха Светия кръст днес в благоевградската църква „Въведение Богородично”. Благоевградският храм е сред малкото в страната, където на днешния ден медът се освещава, като бурканите се редят под формата на кръст. Именно това предизвика голям интерес сред чуждестранните туристи, който дойдоха днес в черквата в Благоевград, за да присъстват на уникалния ритуал, предаде е-79.com.

Освещаването се извършва на празника на Свети Харалампий, който е считан за закрилник на пчеларите, най вече защото според легендата лекувал раните си с мед. 

Легендата разказва, че заради отстояването на своята твърда вяра в Христа, по време на император Септимий Север, Св. Харалампий е бил много измъчван и преследван, но и до края не се е отказал от своята вяра и заради това бил осъден да бъде посечен с меч. Това събитие се е случило на днешния ден – 10 февруари, 202 година. Свети Харалампий е починал тогава на 113-годишна възраст. Свещеното предание споменава, че той, когато е бил в тъмницата, когато е бил измъчван, е лекувал раните си с мед и по този начин издържал на множество мъчения, на които бил подложен. 

Медът отдавна е доказал своите лечебни качества. Той е едно от основните лечебни средства в народната медицина. Затова на този ден пожеланието към пчеларите е да произвеждат качествен мед.

Според народните представи Св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата. На 10 февруари имен ден празнуват всички, които носят имената Харалампи, Валентин, Валентина, Валя, Хараламби и Ламби.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)