Избрани Новини

Дългоочаквано! Строят храм в благоевградското село Церово

Комисията по вероизповеданията отпусна 10 бона, хора от чужбина също помагат

Добра новина зарадва над 700-те жители на благоевградското село Церово. В селището никога не е имало молитвен дом и мечтата на местните е да има света обител, в която да могат да палят свещи и да се молят.

"Най-сетне сме готови да започнем да строим. Чакаме последните документи, до две седмици всичко трябва да е наред и да стартираме градежа на храма", разкри инициаторът на идеята Росен Едипов. Има много обаждания на хора не само от страната, но и от чужбина, пише "Стандарт". Те искат да помогнат с финансови средства, след като научили за мечтата на церовци да имат собствен християнски храм.

"Дори от Комисията по вероизповедания преведоха спешно в община Благоевград 10 000 лева за строителството на църквата. С общи усилия ще се справим, вярваме в съпричастността на хората от цялата страна", твърди Едипов. В Церово повече от 90% от над 730-те жители са християни. Но местните хора са принудени да обикалят съседните населени места, за да се помолят и да запалят свещ. Преди повече от 3 години, на 11 септември 2011 г., бе направена първата копка на бъдещата църква от тогавашния Неврокопски митрополит Натанаил. Това пък се случи цели 13 години след създаването и регистрирането на църковното настоятелство.

"Наясно сме, че не си ли помогнем сами, няма кой да ни помогне. Затова не съм спрял да тичам вече 17 години - от 1998 г. е църковното настоятелство, в което сме четирима души от селото и отец Андон Шавулев от благоевградския храм "Въведение Богородично", казва Росен Едипов, цитиран от "Стандарт". Вече са издадени всички необходими строителни книжа и разрешителни за градежа на храма. Готови са плановете на сградата, която ще е с площ от 120 квадратни метра.

Прогнозите са, че строително-монтажните работи на бъдещия храм "Свети Пантелеймон" ще са за близо 200 000 лева. Предстои в най-скоро време да се открие банкова сметка за набиране на средства, тъй като много хора са готови да дарят пари. Без помощта на такива добри хора няма да се справим. Надяваме се, че ще ни помогнат и държавата, и Българската православна църква в осъществяването на нашата кауза, казват жители на Церово.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов