Избрани Новини

Кюстендилските крадци се умориха: кражбите през 2014 по-малко

214 домови кражби през миналата година, през 2013 са били 327

От началото на 2014 разкритите престъпления в Кюстендилска област са 980, предаде Дарик. Коефициентът на разкриваемост е 35.19 % , увеличението е с 3.05 пункта. На обществени места през 2014 г. са извършени 824 криминални престъпления, разкрити от тях са 324. С увеличение на коефициента на разкриваемост на криминалните престъпления са всички районни управления - РУ Рила с 8.38 пункта, в РУ Дупница с 3.3 пункта, в РУ Бобов дол с 3.24 пункта и в РУ Кюстендил с 1.72 пункта. Намаляването на  нивото на криминалната престъпност в сравнение с 2013 г. в РУ Кюстендил е със 127 бр., РУ Бобов дол - с 31 бр. и РУ Рила с 39 бр., с минимален ръст е РУ Дупница - с 4 бр.
В структурно отношение регистрираните през годината престъпления са: 4.6 % срещу личността, 66.9 % - срещу собствеността, 19.3 % - общоопасни престъпления. Престъпленията срещу личността са се увеличили с 0.4 пункта, в категорията други увеличението е с 2.2 пункта. Престъпленията против собствеността запазват своя относителен дял.Престъпленията против личността са почти на нивото от предходната година - 88 при 90 за 2013 г., като преобладават телесните повреди - 62 бр. От общия брой регистрирани престъпления против личността са разкрити 52 - 59.09 %. Извършените две убийства в началото на 2014 г. на територията на РУ Дупница са на битова основа, разкрити са по горещи следи, на извършителите са повдигнати обвинения.
В групата престъпленията против собствеността на гражданите тенденцията през последната година е към минимално снижение - със 128 са по-малко регистрираните деяния, разкрити са 249. Грабежите са намалели с 1/3 спрямо предходната година, извършени са 15 през 2014 г. Най-голям е делът на кражбите, макар да и да се отчита намаляваща тенденция.
Домовите кражби през годината са 214, през предходната са били 327. Извършени са основно на територията на РУ - Дупница и РУ Кюстендил. Делът им е около 21 % от всички регистрирани кражби. Обект на посегателство са както жилища /къщи и апартаменти/ в градските райони, така и къщи, дворове, земеделски имоти в селските райони, особено в отдалечените и слабо населени места и необитаеми жилища. В първия случай обектите са най-често предварително набелязани и проучени, извършват се квалифицирано - чрез взломяване или прилагане на технически средства, обект на посегателство са златни накити, пари, компютърна, аудио- и видео-техника, за които е възможна бърза реализация. В селските райони обект на посегателство са предмети от черни и цветни метали. Основни извършители са лица от компактни общности с нисък социален и материален статус, както и наркозависими, които предават отнетите предмети в пунктовете за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали.
През 2014 г. се отчита тенденция на намаляване броя на кражбите както от магазини, така и от офиси на фирми от МПС.
Измами, свързани с въвеждане в заблуда по телефона, са с 6 повече. През 2013 година са били 42. Извършители на тези прояви са гастролиращи лица от други региони, а жертвите предимно възрастни хора. Противодействието на тези престъпления  е с променлив успех и във всички случаи изисква незабавни оперативно-издирвателни мероприятия. Разкрити са 3 случая.
В групата на общоопасните престъпления снижението е с 2.6 пункта. Регистрирани са 374 общоопасни престъпления, от които 273 са разкрити. Основна част в тази група отново заемат престъпленията по транспорта - 222 /267 бр. за 2013г./, които представляват главно управление на МПС след употреба на алкохол или от неправоспособни водачи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов