Избрани Новини

"Фабрика за убийства" в Благоевградско? (обновена)

Шофьорът на автобуса с цигари без бандерол се оказа роднина на един от убийците на Орхан Изиров

В ОДМВР-Благоевград днес се проведе годишен отчет-анализ за дейността на дирекцията през 2014 година. На събитието присъстваха Светлозар Лазаров-главен секретар на МВР, Васил Митов – директор на ОДМВР-Благоевград, Георги Костов – зам.- главен секретар на МВР, както и представители на Административен съд - Благоевград, Окръжен съд – Благоевград и Окръжна прокуратура – Благоевград.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров даде своята положителна оценка за работата на ОДМВР-Благоевград. Неговата основна препоръка за подобряване на оперативната дейност на униформените бе да установят по-тясно сътрудничество с местната власт, НАП и митниците, а работата с прокуратурата определи като особено успешна.

Заместник-главният секретар Георги Костов от своя страна заяви, че резултатите са повече от окуражаващи в сравнение с миналогодишните. "Престъпността се е занижила с почти 13%, като с 40% се е увеличила разкриваемостта им. Директорът на ОДМВР-Благоевград Васил Митов бе изготвил обстоятелствен анализ за всички насоки в полицейската дейност, от който станаха ясни тези данни. Освен това, трябва да се има предвид, че този прираст е регистриран с голям кадрови дефицит", заключи Георги Костов.

На срещата стана ясно, че причината за откритото днес впечатляващо количество цигари без бандерол на ГКПП-Кулата, е преминаването на абсолютно празен автобус през границата по новооткритата линия Солун-София. Светлозар Лазаров уточни, че водач на автобуса е бил българин, придружаван от втори шофьор на автобуса, който е грък. Интересното в случая е, че въпросният български шофьор се оказал роднина на един от убийците на Орхан Изиров и по-точно на Георги Кирзиев.

Унифромените веднага направили проверка на жилището му в Сандански, където са открити половин килограм канабис и 200 литра нафта, която се предполага, че е източена от автобуса, който той шофирал.

В тази връзка Светлозар Лазаров се насочи и към самото убийство на Орхан Изиров, което бе извършено на 14 януари край село Кавракирово. Той определи групировката, замесена в разстрела като "фабрика за убийства". Лазаров уточни, че 10 дни след убийството на Изиров  са открити гилзи в района на Стара Кресна. Това е провокирало полицията да извърши повторен обиск в жилището на един от убийците на 10 февруари в Благоевград, довело до разкриването на тайник, където полицаите са открили голямо количество боеприпаси. Сред тях били намерени автомат „Калашников” с база за оптичен прицел, картечен газов пистолет и боен пистолет „Макаров” и стотици патрони. По думите на Светлозар Лазаров тепърва ще се установява дали убийците на Юзиров имат връзка с други убийства в страната и чужбина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов