Избрани Новини

Археологическите проучвания в Югозападна България гледаме в музея

Всеки желаещ да се запознае с изложбата може да я разгледа във фоайето

Изложба „Археологическите проучвания и палеонтологична експедиция през 2014 г. в Югозападна България“ посветена на Деня на археолога-  14 февруари е експонирана в Регионален исторически музей- Благоевград.

Всеки желаещ да се запознае с изложбата може да я разгледа във фоайето на музея, където тя е подредена. Жители и гости на Благоевград ще  видят в нея най – интересните артефакти от проведените през 2014 г. археологически разкопки и проучвания, а също и материали от палеонтологичната експедиция, извършени от РИМ – Благоевград на територията на областта.

Директорът на Регионален исторически музей Благоевград запозна присъстващите с историята на изложбата на официалното откриване, информират от пресцентъра на общината.

„ През изминала 2014 г. година археолозите от РИМ Благоевград са проучвали четири обекта: праисторическо селище Илинденци, Масовец, тракийско селище Баня- Бресто, античен и средновековен град Никополис ад Нестум и късноантична постройка в Дренково, Градище. Експонираните артефакти открити на тези обекти са колекция от камени теслички и керамичен съд с бяла рисунка от Илинденци, прешлени за вретено и костни игли за коса от Баня, метални скоби и пирони, прешлен за вретено, връх от стрела и монети от Дренково”, разясни Христина Цонева. Тя допълни, че от Никополис ад Нестум са изложени колекция от стъклени столчета на чаши и фабули от античната епоха, както и сграфгито паница и накити от Средновековието.

Всеки обект в изложбата е представен от постер с богата илюстрация  и информация за него.

За първи път през 2014 г. РИМ-Благоевград организира и финансира поалеонтологична експедиция в землищата на селата Сатовча и Гърмен. Установени са 36 вида фосили.

Посетителите ще имат възможност да видят уникални фосили, четири от които са нови за фосилната флора на Сатовча, а един - за цяла България.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)