Избрани Новини

Преглеждат безплатно ученици за гръбначни изкривявания

Инициативата се провежда в гимназията в Симитли

Профилактични прегледи за гръбначни изкривявания на учениците от 1-ви до 8-ми клас започнаха в гимназията в Симитли, информира "Стандарт". Инициативата е част от регионална програма за профилактика на гръбначни деформации при деца от 7 до 15 години. Тя се реализира съвместно с доц. д-р Даниела Попова, докторант Стаменка Митова и кинезитерапевти от Югозападния университет "Неофит Рилски" - Благоевград. Общината осигури тази безплатна възможност за профилактика на децата, тъй като тя е много важна за развитието им в тази възраст.

Една от основните дейности по програмата е оглед на гръбначния стълб и отпечатък на стъпалото на децата за наличие на отклонения. Децата бяха изследвани индивидуално и под наблюдение на учител. Доцент Попова обясни, че тези методи за профилактика са безвредни, неинвазивни и важни за развитието на децата.

„В детството отклоненията на гръбначния стълб и стъпалото имат функционален характер и подлежат на обратно развитие. За съжаление специалистите виждат много деформации при децата - от седене пред компютъра, над учебниците или просто при неправилна стойка. В този период възможностите за коригиране на гръбначните деформации и отклоненията на ходилото при децата с помощта на изправителна гимнастика и спорт са най-големи", смята специалистът. 99,5% от учениците, на които е предложен преглед, са се възползвали от него. Процедурите се правят с изричното съгласие на родителите след попълване на декларация за това.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов