Избрани Новини

Тримата братя Гълъбови са се посветили на лозарството

В село Враня 50% от лозовите насаждения са изоставени

Винопроизводството в Югозападна България е изправено пред сериозни трудности, предаде БНТ. В санданското село Враня 50 процента от лозовите насаждения са изоставени заради ниска цена на гроздето и липса на пазари. Другата причина е, че селата в района се обезлюдяват, а малкото жители, които са останали, са само възрастни хора.

Тримата братя Гълъбови са едни от малкото в село Враня, които се занимават с лозарство. От 15 години отглеждат близо 80 декара, като половината са собствени, а останалите под аренда, за която плащат по 50 лева на декар. Разказват, че макар и трудно, успяват да реализират продукцията, защото имат сключени договори с винопроизводители. Когато годината е добра, без много дъждове, изкарват близо един тон грозде от декар. Казват, че цената пада до 30-40 стотинки за килограм, като половината отива за разходи.

Станислав Гълъбов: „Лозарството остава в нашия край единственото спасение специално за нашия край, а пък имаме хубава почва, хубав климат и така”.

Стопаните показаха нивите в района с изоставени насаждения. Казват, че през последните години старите лозя се изкореняват и се засаждат с жито.

Станислав: „Един килограм жито е 30-40 ст. и един килограм грозде някой път при силна година толкова 30-40 ст. – А трудът? -Житото е по-механизирано, затова садат жито, а докато тука е много повече труда”.

В масивите на Гълъбови работници събираха пръчки за калеми, които ще изпращат в Италия, защото там много харесали нашето вино.

Станислав: „Тука идват да садат 100 декара „широка мелнишка” щото са харесали тоя сорт, правят от него розе и има много хубави вкусови качества и им го окореняват”.

Земеделските стопани нямат намерение да се отказват от лозарството, защото през годините са вложили много труд и средства, а зарязването на лозята правят от месец.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов