Избрани Новини

Роми копаят нощем в опасна и изоставена мина

Добиват въглища за огрев и продажба

Роми рискуват живота си, като атакуват изоставена кариера между гърменските села Балдево и Огняново, за да добиват въглища за огрев, пише standartnews.com. Набезите не секват, въпреки че мястото се охранява през деня от екополицаи от община Гърмен.

Засилената охрана бе въведена преди месец, когато 39-годишен мъж бе затрупан от земни маси при незаконен добив на въглища от старата кариера. Той бе транспортиран за лечение в „Пирогов" със счупени прешлени. След този инцидент са предприети действия за обезопасяването на района. Почти винаги през деня там има патрул от общински екополицаи. Те гонят от опасното място групите роми, които пристигат, за да копаят въглища.

През нощта обаче няма охрана и тогава идват мъже с каруци, които ги пълнят с въглища. С тях се топлят или ги продават, за да изкарат пари за прехраната си. Трябва да се помисли за охрана и през нощта, казват местни хора. В опасната кариера, на десетина метра надолу, има пласт въглища с дебелина половин метър. Затова са и набезите на ромите, които ги изземват без никакви мерки за безопасност. Да се намеси и полицията, за да не стане някоя беля с тези хора, настояват жители на село Балдево.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов