Избрани Новини

Ценители винари празнуваха в село Полето

По принцип празникът е всяка година в първата събота на винения месец

За четвърта поредна година жители, гости и приятели на село Полето отбелязаха най-истинския и пенлив празник – празникът на виното. Стотици се събраха на площада в селото край много бутилки с пенливо червено и кристално бяло вино, скари със сочни мръвки и отрупана маса с вкусна кулинарна изложба. В Полето тази година празнуват ‘на патерици’. По принцип празникът е всяка година в първата събота на винения месец февруари. Но веднъж отложиха празника на виното в Полето заради националния траур в памет на президента Желю Желев, след това ‘прескочиха’ и датата на празника по стар стил- 14-ти февруари заради Голяма Задушница, пише simitli.info.

И така днес ценителите на виното, местни производители от Полето се събраха на площада за водосвет и веселба. Тази година топли слънчеви лъчи погалиха празнуващите. Празник на виното има всяка година, откакто селото е под мераклийското управление на най-младия селски кмет в симитлийска община – Иван Манчев. Празник на площада, край огън, е имало през последните години и на минусови температури, и в преспи сняг, и при валежно време.

Отец Евгени отслужи празничната литургия на площада в Полето, след това освети лозичките в двора на храма, а общинският кмет Апостол Апостолов и кметът на Полето Иван Манчев извършиха ритуалното зарязване и поляха сухите лозови пръчки с червено вино като нарекоха всяка капка, полято вино на лозата, да даде тон вино догодина.
Оркестър с гласовита певица, даже и гост изпълнител – Васко Лазаров, се грижиха за ритъма на празника в Полето.

И тази година празникът имаше и конкурсен характер. За шега, за признание и за заслужена гордост на най-добрите майстори. Разбирачи отличиха “Най – хубаво червено вино” и “Най – хубаво бяло вино”, както и най-вкусните гозби в категорията “Мезета за червено и бяло вино”. Дегустаторски комисии оценяваха храната и виното и с много затруднения, опиянени след тест на 16 червени и 5 бели вина, успяха да излъчат победители.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)