Избрани Новини

Спецкомисия обследва срутването на скали върху къщите до Античния театър

Мисия Пловдив

16-02-2015, 12:10

Снимка:

novanews.bg

Автор:

Петя Радославова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огромни скални късове паднаха върху къщи в Пловдив (СНИМКИ)

Камъните са от подпорната стена на сграда на Пловдивския университет

48 часа след като две къщи бяха затрупани в Пловдив от огромни камъни на Джамбаз тепе до Античния театър, от общината и Гражданска защита започнаха да описват щетите. 

В момента се води спор чия собственост е имотът. Оказа се, че е рухнала подпорната стена на Биологическия факултет към Пловдивския университет. До този момент никой не се наема да поеме щетите. Районът все още не е отцепен, а огромните скални отломки -  непочистени. 

Материалните щети са значителни. Пробит е покривът на едната къща, изпочупени са керемиди и стъкла, разрушени са стълбищни площадки.

Най-голямата опасност са 4-тонни бетонни парчета, които висят над къщите. Специалистите на Гражданска защита и пожарникарите умуват как да бъдат изтеглени.

Специална общинска комисия ще обследва случая с падналите скали върху обитаеми къщи в Пловдив. Това съобщи зам.-кметът по обществен ред и сигурност  Александър Държиков. След случая специална група за управление при кризи към Пожарната е посетила къщите, за да се види има ли нужда от евакуация на хора. В момента проблемът ще бъде разглеждан от конструктивна гледна точка, каза Държиков.

Подпорната стена в Стария град е публична държавна собственост. Тази сутрин комисията от специалисти отново е направила оглед на подпорната стена и скалите до Античния театър. До края на деня ще има становище какви конкретни мерки ще се предприемат. Ще дадем предписания на собственика на имота да извърши необходимите действия и сме готови да помагаме, увери кмета на Пловдив Иван Тотев. Според него няма опасност за двете къщи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов