Избрани Новини

Нова телефонна измама в Благоевград взе две "жертви"

Възрастен мъж от Благоевград предал 6 000 лева, а друг негов съгражданин 1 800 лева

Във връзка с продължаващите опити за телефонни измами, ОД на МВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми. 

В ОДМВР-Благоевград само през днешния ден са получени шест сигнала за телефонни измами, два от които успешни за телефонните измамници. Сценарият, използван пред възрастните хора е следният: На домашен телефон се обажда мъж, който се представя за лекар от УМБАЛСМ „Пирогов” в София. След това пита за името на сина или дъщерята на възрастните хора и им съобщава, че трябва да провери дали са в списъка на чакащите за операция и след кратка пауза заявява, че операцията вече се извършва и е необходима парична сума. Възрастен мъж от Благоевград е предал на непознато за него лице сумата от 6 000 лева, а друг възрастен мъж, също от града предал сумата от 1 800 лева.

По същото време през деня, използвайки същия сценарий, е направен опит да се въведат в заблуждение още четири човека от Благоевград, които са осуетили намеренията на телефонните измамници.

За  предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно).



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)