Избрани Новини

Армията се запаси с 20 платени резервисти от Пиринско

Tози път определената бройка е 389 души

Армията започва втора кампания за набиране на платени резервисти, този път определената бройка е 389 души, при първата кампания през 2012 г. бяха спуснати 400 бройки, които са почти попълнени. Заради политическата истерия около военните действия в Украйна и плъзналите слухове, че се готви скрита мобилизация на запасняците. Началникът на Областния военен отдел в Благоевград подп. Петър Митев потвърди, че наистина всеки момент ще стартира поредната кампания за набиране на платени резервисти, но бе категоричен, че това е напълно доброволна кампания и няма връзка с войната в Украйна, за да се насажда излишна истерия, пише struma.bg.
Платеният резерв е въведен с приемането от НС на Закона за военния резерв на 9 март 2012 г., т.е. далеч преди събитията в Украйна, а и чисто технически цялата кампания по участието в конкурса на кандидат-резервистите, който е определен да се проведе до 30 април, сключването на договори и пр. най-рано платените запасняци могат да бъдат ползвани от армията чак след година, обясни подп. Митев. В момента се привикват запасняци във военните отдели на областта за справки и попълване на командите, тъй като това не било правено отдавна, има починали запасняци, такива които са на работа в чужбина или са надхвърлили максималната възраст, и пр. Заради това се налагало да се приведе резервът в нормална окомплектованост. Все пак армията на една държава трябва да бъде в някаква степен организирана и не бива това да се превръща в повод за спекулации и истерии, категоричен е подп. Митев.
Кампанията за платения резерв пък е нещо съвсем друго, там всеки постъпва доброволно.От първото набиране на платени запасняци от Благоевградска област са се възползвали двайсетина души. Както и тогава, условията са стандартните - договорите са за 5 години, като новите 389 бройки са предоставени за служба в гарнизоните във Варна, Бургас и Стара Загора, но молбите могат да се приемат във всички областни военни отдели, в това число и този в Благоевград. Според Закона за резерва резервистите трябва да са на възраст до 55 г. за войниците, матросите, сержантите и старшините и до 60 години за офицерския състав. Не трябва да са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и да не са освобождавани дисциплинарно от военна служба. Преминават пълни медицински изследвания във ВМА, след което се явяват на конкурс по документи в съответните гарнизони.
Платените запасняци могат да бъдат изпращани и на военни мисии в чужбина, ако има недостиг на редови военнослужещи. Това обаче е възможно в крайни случаи, защото за мисии се предполага по-сериозно обучение на кадрите, а и за този вид военно участие България разполага с окомплектовани действащи подразделения. При мисии за времето на службата платените запасняци получават заплата и половина. В платения резерв военни специалисти виждат добра възможност да се реагира при нужда за уплътняване на границата, ако има бежанска вълна, както вече се заговори за намеса на армията. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов