Избрани Новини

Прокуратурата не откри нарушения в ски зоната в Банско

Издадени са разрешения за експлоатация и са извършвани периодични прегледи

С постановление от 04.02.2015 г., Александрина Костадинова - прокурор в Окръжна прокуратура гр. Благоевград, след като се запознава с материалите по сигнал номер 25 от 2012 г. по описа на Окръжна прокуратура -Благоевград, отказва да образува досъдебно производство за съществуващи нарушения в Туристическа и ски зона „Банско“, се казва в съобщение на концесионера „Юлен” АД.

Сигналът е подаден от Любомир Костадинов и Александър Дунчев, служители на WWF – Световен Фонд за Дивата Природа, със седалище гр. Морж, Швейцария. В България световния фонд WWF се представлява от Весела Кавръкова.

В сигнала се твърди, че в ски зона „Банско“ се експлоатират ски съоръжения, за които няма издадени разрешения за ползване. В него се посочва допълнително, че са допуснати нарушения при въвеждане в експлоатация на въжени линии и ски влекове (съоръжения с повишена опасност, съгласно член 32 от ЗТИП), както и че са въведени в експлоатация съоръжения за водовземане и ползване, за които няма издадени разрешения от „Басейнова дирекция“.

След три годишни детайлни проверки и проучвания на цялата документация от Окръжна Прокуратура гр. Благоевград заявяват, че в хода на проверката по отношение на съоръженията с повишена опасност е установено, че всички описани в сигнала лифтове и влекове са регистрирани, извършени си са им първоначален технически преглед и техническо освидетелстване. Издадени са разрешения за експлоатация и са извършвани периодични прегледи.

Поради установена липса на нарушения Окръжна Прокуратура гр. Благоевград, прокурор Александрина Костадинова отказва да образува досъдебно производство по преписка номер 1745 от 2010 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов