Избрани Новини

Изложбата „Македония – спомени от Бяло море” гостува в Благоевград

Тя включва над сто фотографии от Егейска Македония

Регионален исторически музей – Благоевград представя изложбата “Македония – спомени от Бяло море“.  Експозицията е гостуваща и е инициирана от Елена Александрова - уредник отдел „Българските земи ХV нач. на ХХ век” – съорганизатор,  съвместно със сдружение “Бяло море“ в лицето на Елисавета Занешева, Радослав Христосков и Тодор Георгиев.

Изложбата „Македония – спомени от Бяло море” включва над сто фотографии на оцелелите паметници на българското културно-историческо наследство в Егейска Македония.

Заснети са изключително рядко срещаните днес в тази област изображения на светите Седмочисленици, стенописи и икони с надписи на български език, училищни сгради, надгробни паметници, вещи от бита, както и изгледи от населени места, свързани с историята ни от периода на Първото българско царство, борбите на населението за църква и просвета, борбите за национално освобождение.

На откриването на изложбата ще присъстват двама от нейните автори - Елисавета Занашева и Радослав Христосков.

Изложбата „Македония – спомени от Бяло море” ще бъде открита днес, 19 февруари (четвъртък) от 17:00 часа и може да бъде разгледана до средата на месец май тази година.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)