Избрани Новини

Искат саниране за единствения жилищен блок в Пиянечкия край

Подписка върви в село Ваксево за обновяване на панелката

Подписка върви в кюстендилското с. Ваксево за саниране на единствения жилищен блок в целия Пиянечки край, каза кметът на селото Георги Тасков, цитиран от "Труд". Панелната сграда е правена през 80-те години на миналия век по програмата "Странджа-Сакар" за развитие на граничните райони, поясни кметът. Три от апартаментите са общински и са отдадени под наем, останалите са купени от жители на селото или от пришълци, които са предимно млади хора. Едно жилище - двустаен или тристаен апартамент, струвало към 5-6 хиляди лева.

"Ще бъде чудесно да санират този единствен блок. Това ще придаде нов облик на цялото село, ще го модернизира и разкраси", каза Тасков, който е бивш фелдшер. Той обаче не е сигурен дали кооперацията отговаря на едно от изискванията - да има 36 обитавани жилища и минимум два входа. В общината имало още 5 блока, но те са по-малки от този във Ваксево и няма да се класират по националната програма за безплатно реновиране, каза кметът на Невестино инж. Димитър Стаменков. Той е недоволен от това, че "някои общини са с една обиколка пред останалите по темата "саниране" и това не е случайно".

В миньорския Бобов дол пък имат проблем, че в немалко от блоковете собствениците и обитателите ги няма, защото са на гурбет в чужбина са или по други градове и райони на страната. Някои от кооперациите в града са населени до третия-четвъртия етаж, нагоре са празни, коментират бобовдолци.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов