Избрани Новини

Баби кичат козички и мотики с мартеници

Те са специално изплетени за тях

В някои населени места в Пиринския край се пази традицията да се кичат с мартеници и домашните животни, и земеделските сечива. Затова този месец жените на стопаните плетат от сутрин до вечер червено-бели огърлици за четириногите, а също така за мотиките и лопатите, с които копаят земята. Някои ще украсят шиите само на най-личните животни.

„Ако слагаме на всички, ще похарчим много пари за конци. Важното е да уважим Баба Марта и да не изневерим на обичая", споделят фермери от Петричкия край, цитирани от "Стандарт". В старата част на благоевградския квартал "Струмско" също тачат тази традиция. Окичват за здраве четириногите, които отглеждат. „Не пропускаме да украсим и земеделските сечива, с които си изкарваме хляба – връзваме мартеници на лопатата, мотиката, вилата. Тях окичваме за много берекет, за да е земята плодородна", разказва 68-годишната пенсионерка Верка Солачка. Тя е измъкнала червените и белите вълнени конци от раклата. Всеки ден намира време да усуква и да плете украсите за стоката в курника.

"Някои от съседите слагат мартеници само на по-личните си животни, но аз не мога да оставя нито едно. Имам 15 кокошки, куче и котка. Затова ще имам доста работа. Сигурно е, че на 1-ви март сутринта с мъжа ми ще закичим с мартеници своите животни", уверява възрастната жена.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов