Избрани Новини

Илинденци посреща Баба Марта с уникален обичай

В него се включват и деца от забавачката

С уникален традиционен обичай „Лястовичка" празнуват идването на Баба Марта в село Илинденци. Традицията е предадена през 1913 г. от преселниците от Северна Гърция в селището и е запазена до днес. В ритуала участват и децата от забавачката, пише "Стандарт".

Той е свързан с настъпващата пролет и със зараждането на нов живот след дългата зима. Малчуганите усукват бял и червен конец, но на мартеницата има и лястовичка, стъпила върху небесна сфера. Птицата е с разперени криле – символ на свободата, която преселниците са намерили в тогавашното село Илинденци. Небесната сфера със златни звезди символизира мира.

Преди години на този ден бабите закичвали своите деца и внуци с усукани бял и червен конец. След това момците се събирали на мегдана и обикаляли цялото село с песни за настъпващата пролет. Провеждали се и народни игри. Най-отпред вървял най-личният момък и носел в ръцете си дървената лястовичка, която се въртяла с разперени криле върху полусферата. Хората ги посрещали с радост и ги даряват с ябълки, орехи, жито и пари. Всичко събрани средства се дарявали на училището.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов