Избрани Новини

Над 90 са дълголетниците в Добринище

Тайната на дълголетието според местните хора е в чистия планински въздух

Десет са възрастните хора в Благоевградско над 100 години, най-старият от тях е на 104 години, жител на Якоруда, предаде БНТ. Над 90 жители на Добринище на възраст над 90 години гонят столетието. Сто години навърши и Магделина Митина, а хората от града я поздравиха със специално празненство за рождения ѝ ден. Тайната на дълголетието според местните хора е в разбирателството и чистия планински въздух.

Баба Манка, както повечето в Добринище я наричат, е единственият жител в Благоевградско, навършил столетие от началото на годината. Връстница на Първата световна война, тя не обича да говори за отминалите години, а най-вече е благодарна затова, че днес се чувства добре.

Местните хора разказват, че Добринище е едно от малкото населени места, където има близо сто души дълголетници. Според тях тук хората живеят дълго заради планинските условия и чистата природа.

“Другото, което така също спомага, е чистият въздух, минералната вода може би, която имаме” обясни Китан Галчев.

В Добринище се хвалят не само с възрастните хора, които гонят столетието, но и с това, че с всяка следваща година тук се раждат повече деца.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)