Избрани Новини

Пишман рибар оспорва глоба

Емил Димитров от петричкото село Тополница ловел риба с мрежа

Емил Димитров от петричкото село Тополница обжалва днес в съдебната зала на петричкия съд наказателно постановление, наложено му от ИА „Рибарство и контрол", информира struma.com. Жалбоподателят не е осъждан, семен е, работи като земеделец, но и като управител на мощна българо-гръцка транспортна фирма. Димитров попаднал на изненадваща проверка от контролния орган на 28.11.2014 година. Служебната кола на инспекторите застанала на пусия в землището на село Тополница в очакване на нарушители.

В един момент двамата инспектори – Хр. Никовски и Василка Т., която по време на проверка бе бита с гумени ботуши, забелязали трима рибари по поречието на река Струма. Сред тях бил и жалбоподателят Емил Димитров. Инспекторите заедно с полицай го привикали и му съставили акт за незаконен улов на риба с непозволено средство – маломерна мрежа, тип парашут. В зала жалбоподателят разказа подробно случилото се и оспори наложеният му акт на стойност 1000 лв. Емил Димитров живее в къща в село Тополница със съпругата си.

В същия ден решил да излезе на риболов. Взел въдицата, която не била негова, а на детето му на която била вързана мрежа. Той не я разтворил, а по думите му била „намотана”. ”Имаше къпини на мястото, където бях слязъл с колата до брега на р. Струма за риболов. Няма как да опъна въдицата и закачената мрежа при положение, че храстите не позволяват това”, каза в своя защита жалбоподателят в зала. Той призна, че докато изваждал от багажника на колата си въдицата, тръгнал към селския му Стоян Аврамов, който бил на метри от него. Тогава, без да го питат, двамата инспектори го привикали и в присъствието на полицая му съставили акт.

Инспекторите, които се явиха на съдебното дело като свидетели поясниха, че Димитров подписал съставения му акт с възражения и взел дубликат от него. Свидетелят Хр. Никовски и колежката му потвърдиха, че деянието на жалбоподателя е наказуемо, защото то представлява нарушение на закона за улова на риби с непозволени средства, в случая с маломерна мрежа – парашутка. Според показанията им пред съдия Божана Манасиева се разбра, че имало чести случаи на скъсване на мрежата, рибата се заплитала по дъното и умирала. Съдия Б. Манасиева определи на жалбоподателя Емил Димитров чрез защитника му да предостави в седем дневен срок допълнителни писмени доказателства, след което съдът ще се произнесе с определение по казуса.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов