Избрани Новини

Масов мор на пчели в Бургаско

Браншът в региона е пред колапс, събраха се в Царево

Масов мор на пчелите в Бургас невиждан от десетилетия се наблюдава през последната година. За това алармират от бранша в региона. 

По този повод днес пчеларите от три общини - Малко Търново, Царево и Приморско ще се съберат в Царево на среща, на която са поканили представители на ангажираните с проблема институции, сред които и Агенцията по безопасност на храните.

За самите пчлари обаче липсва контретно обяснение за измирането на пчелите. Сред версиите на самите тях са препаратите, с които селскостопанската авиация пръска, както и ГМО растенията. Но това са само предположения.

За момента, предвид липсата на решение производителите на мед в Малко Търново, Приморско и Царево, настояват за незабавна финансова помощ за възстановяване на загиналите пчелни семейства. Според пчеларите, те трябва да получават помощи наравно с другите производители.

В момента производителите на мед в региона са пред тотален колапс. Освен фалита им обаче другите рискове при подобно измиране на пчелите е възможността от екологична катастрофа в Странджа.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов