Избрани Новини

В Гоце Делчев казват "НЕ" на тормоза в училище

Отбелязват Деня на розовата фланелка

От няколко години, последната сряда на месец февруари в различни страни по света, се отбелязва като Ден за борба с тормоза в училище. Нарича се още Ден на розовата фланелка. Този ден ще бъде отбелязан през 2015-та година и в община Гоце Делчев по инициатива на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Гоце Делчев, информират от пресцентъра.

Инициативата за отбелязването на този ден е започнала спонтанно през 2007 година в Канада. Тогава две канадски момчета решили да подкрепят свой съученик, който бил тормозен и подиграван заради розовата блуза, с която отишъл на училище. На следващия ден момчетата раздали 50 розови тениски на свои приятели и съученици, за да заявят своя протест срещу тормоза и насилието. Много бързо инициативата става популярна по целия свят, а от 2012 година се отбелязва активно и в България. Деца и възрастни носят дрехи с розов цвят или си поставят розови ленти, а освен това пеят, танцуват, рисуват и се забавляват. По този начин те заявяват своята съпричастност с жертвите на физически и психически тормоз в училище и декларират готовността си да отстояват доброто и справедливостта.

Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към община Гоце Делчев, включи отбелязването на Деня за борба с тормоза в превантивната си програма за 2015 година. Всички 14 училища на територията на общината получиха специално подготвени за този ден тениски с надписи „Аз избирам доброто!” и „Доброта и Разбирателство”. Те получиха също тематични брошури със съвети за преодоляване на агресията, както и други полезни материали, с които да отбележат по своя преценка Деня за борба с тормоза в училище.

Заместник – кметът на община Гоце Делчев Валери Сарандев, който е председател на Общинската комисия, заяви своята категорична подкрепа за инициативата и отправи към учебните заведения апел да направят нужното, за да отбележат подобаващо този ден.

Денят за борба с тормоза в училище тази година ще бъде отбелязан в целия свят на 25.02.2015 г. На този ден всички, които искат да изразят своята съпричастност и да се включат в инициативата за борба с насилието и тормоза, могат да облекат розова дреха или да носят розова лентичка.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов