Избрани Новини

7 години затвор за грък, плащал с фалшиви чекове

Крими

25-02-2015, 09:15

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Затвор за затворник, въртял далавери в лафката

Мъжът обаче не е получил призовката, не е открит в Атина

7 години затвор, при строг режим наложи Окръжен съд Бургас на гръцкия гражданин Михаил Каракостас за това, че е държал и прокарал в обращание неистински платежни инструменти, и ги използвал, за да получи чуждо движимо имущество.

Той бе признат за виновен в това, че за седмица през 2009 в банка в Стара Загора и в две обменни бюра в „Слънчев бряг“ прокарал в обращение чекове на „Американ експрес“, като знаел, че са подправени. Също така, чрез използване на неистински частен документ – ценна книга – пътнически чекове, получил без правно основание парична сума в размер на 7 595,50 лв. с намерение противозаконно да ги присвои. Деянието е изпълнено, но не са настъпили исканите от Каракостас общественоопасни последици.

Каракостас е признат за виновен също за това, че в периода от неустановена дата до 19.07.2009 г. в курортен комплекс „Слънчев бряг“, държал неистински платежни инструменти в големи количества – пътнически чекове на „Американ експрес“ с номинал 500 EUR, като знаел, че са подправени.

Окръжен съд Бургас уважи предявения от банката граждански иск за изплащане на обезщетение за претърпените от деянието имуществени вреди в размер на 1500 EUR, в левова равностойност 2 920,50 лв. и осъди Каракостас да ги заплати, ведно със законната лихва.

Делото се гледа в отсъствие на подсъдимия. Има съмнения, че той се е укрил. 

Според обвинителния акт Каракостас се сдобил по неустановен начин с 29 броя неистински пътнически чекове на „Американ експрес“, всеки с номинал от 500 EUR. През юни 2009 г. той пристигнал с български гражданин, който работел за него в Стара Загора. Каракостас му показал плик с пътническите чекове, попитал го, знае ли какво е това, и му обяснил, че вместо пари са му дали тези пътнически чекове, посочил броят им и ги преброил. След това пристигнал в София, за да лети за чужбина. След няколко дни Каракостас се обадил на българския гражданин, като му казал, че се върнал в България и му трябва транспорт. Свидетелят го взел от летище София и по пътя за Стара Загора, Каракостас му показал, че са му останали 13 броя от пътническите чекове. С намерение да ги осребри, той поискал да бъде откаран до банка в Стара Загора. На 06.07.2009 г. той оставил там 13-е чека. В банковия офис направили многобройни проверки, преди да приемат, че три чека имат оторизация и на 17.09.2009 г. му изплатили 1500 EUR, а другите му върнали. Трите чека били изпратени в централния офис на банката в София, където установили, че те са неистински.

На 19.07.2009 г. Каракостас пристигнал в курорта Слънчев бряг и се настанил в хотел там. Придружаващият го български гражданин го отвел в обменно бюро. Подсъдимият дал три чека и получил за тях 3 740 лв. Във второ валутно бюро той поискал да му осребрят един чек. Касиерката се усъмнила и сигнализирала шефа си, който повикал експерт и полиция. Експертът установил, че пътническият чек няма защитни знаци. Подсъдимият предал на служителите на реда намиращите у него още 5 пътнически чекове.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас. След влизането й в сила, препис от нея трябва да се изпрати на Министъра на външните работи, за да уведоми гръцката държава.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов