Избрани Новини

Увеличават двойно средствата за ин витро процедури

В бюджета за 2015 г. са заложени 178 000 лв

Финансовите средства, отпускани за ин витро процедури в Община Благоевград, се увеличават с всяка изминала година. За последните 4 г. гласуваните суми от Общински съвет са увеличили размера си със 78%. През 2012 година заложените средства за ин витро процедури са били 100 000лв., през 2013 и 2014 година 150 000лв, а в бюджета за 2015 г. са заложени 178 000 лв.
Нарастването на кандидатите за ин витро процедури мотивираха община Благоевград да увеличи финансовата помощ за нуждаещите се. През 2012 година кандидатстващите са били 9, за 2013 година – 29, за 2014 година – 46, а до 24 февруари 2015 година – 36.
Отпуснатата финансовата помощ на лице, двойка с фактическо съжителство или семейни зависи от остойностения лечебен план, изготвен от клиниката в която ще се извърши процедурата по оплождане на кандидатстващия за помощта. Най-често този план е между 4 600 лв. и 6 500 лв. В Правилника за работа на комисията за ин витро процедури на Община Благоевград е описано, че кандидатът – жител на община Благоевград, с непроменяна адресна регистрация от 3 години, получава одобрена финансова помощ до 5 000 лв. За кандидатстването няма краен срок, като документи се приемат до изчерпане на финансовия ресурс. Необходимо е кандидатите да подадат молбата си в деловодството на община Благоевград, откъдето могат да се снабдят и с необходимите приложения, които да попълнят. С приложенията могат да се снабдят и от официалния сайт на община Благоевград в секция „Здравеопазване“, подсекция „Ин витро“, информират от пресцентъра.
Личните данни на кандидата са конфиденциални. При предложението от кмета на общината към Общински съвет и в решението на Общински съвет кандидатите са вписани не по имена, а под „Заявител с Вх.№“. Те имат правото да кандидатстват един път в годината, т.е. ако през тази година опитите за ин витро оплождане са неуспешни, заявителите могат да кандидатстват отново през новата календарна година, когато е необходимо да подадат същите документи.
Статистика сочи, че успеваемостта на процедурите са от 45% до 53%.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов