Избрани Новини

Нов план за управление на Национален парк “Пирин” представят днес

Увеличават туристическата зона в парка

Три пъти по-голяма да бъде туристическата зона на територията на Национален парк “Пирин” – от 800 хектара да стане близо 2 хиляди, както да бъде разширена и резерватната зона. Това е предвидено в новия план за управление на парка, който все още се объсжда на експертно ниво. Днес се очаква край Банско проектът за новия план да бъде предоставен на дирекцията на Национален парк “Пирин”, която е възложител за изготвянате на плана.

Новият план за управление на Национален парк “Пирин” е рамков и в него са предвидени зони с дейности, които не са забранени от Закона за защитените територии, но какви точно дейности ще има на този етап експертите не могат да кажат.

Експерти участвали в изготвянето на проекта заявиха, че са се съобразили с факта, че голяма част от територията на парка е обект на световното наследство и затова е предвидена зона за ограничаване от човешкото въздействие.

“Не би трябвало да се очаква нещо кой знае колко различно в този план от предишния”, увери Страхил Христов – ръководител на проекта за устойчиво развитие на парк “Пирин”.

Проектът на плана за парк “Пирин” предстои да се обсъжда публично през месец юли в Банско, съобщава още БНР.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов