Избрани Новини

Mикробус стоварва безпризорните кучета край Българчево

Според местните микробус изхвърля животните край местното сметище

Десетки кучета се разхождат безстопанствено в благоевградското село Българчево и тормозят жителите му. Хората се страхуват да излязат от домовете си, за да не бъдат нападнати. Броят на бездомните животни се увеличават всеки ден. Още на влизане в селото към екипа на bTV се спускат кучета. За 5 минути преброяваме 20 четириноги. Всички са по улиците, без каишка, без намордник и, естествено, без стопанин. По-възрастните жители на селото не смеят да излязат дори до магазина, без да си намерят придужител да ги пази. Гергана е майка на малко дете. Не го пуска дори в двора на собствената си къща, защото край оградата тича цяла глутница. „На мен ми се е налагало, магазинът е тука долу, да обикалям бременна по снега, за да отида да си купя хляб”, разказва младата майка. 

Как кучетата са се озовали в селото? "С джип, докарат, стоварат и изчезват, разбираш. Ние поне сме тука и гледаме всичко”, разказа местната жителка Виолета Станоева.

„Според моите предположения, ги събират отнякъде със същия проблем и ги пускат на друго място”, смята и Гергана.

„Имаме два сигнала или три, че е засичан микробус, които извозва кучета и ги пуска в района на сметището, което се намира между Българчево и Бучино, но опитвахме се да го хванем и там стояхме, но не можахме да го хванем”, обясни кметският наместник на Българчево Стоян Ников.

Микробусът не бил с благоевградска регистрация. Според кмета освен безпризорните, проблеми създават и кучетата със стопани, които обаче не смятат за нужно да ги държат на каишка.

„Не е вързано, ей го нащо шареното свободно, обаче ни пази, имаме козички, имаме яренца малки, имаме прасенца, една година ни откраднаха телевизор, водна помпа и от тая гледна точка ги гледаме”, сподели Виолета Станоева.

От община Благоевград обясниха, че са запознати с проблема. И че скоро ще заработи приют за кучета, в който ще има място за всички безпризорни животни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов