Избрани Новини

В Слокощица готвят протест

150 спирания на електричеството за един месец са на път да изкарат хората на улицата

Жители на кюстендилското село Слокощица готвят протести заради постоянното прекъсване на електричеството, информира БНР. Според местни жители за последния месец електроподаването в селото е спирало над 150 пъти за по петнайсетина минути дневно. Местните се оплакват и от изгорели електроуреди в домовете си.

“Проблемът с честите прекъсвания на електричеството засяга около 2000 души”, каза кметът на  селото Румен Калфин. Според него причината е в това, че селото се обслужва от най-дългото електротрасе в България, което захранва и абонатите в Осоговската планина. Така, ако станела авария в планината, независимо от атмосферните условия в селото, абонатите там също оставали без ток.

Калфин посочи, че в подписка са се обединили около 370 души от село Слокощица. Те са готови и на протестни действия, ако проблемът не бъде решен. 

В началото на февруари 2015 г., на територията на Община Кюстендил и Община Невестино, поради влошени метеорологични условия - обилен мокър сняг и бурен вятър, са настъпили многобройни аварии по  електроразпределителната мрежа - скъсани проводници, паднали стълбове. В резултат на авариите, по-голямата част от които са били на територията на планина Осогово, някои населени места в община Невестино и община Кюстендил, са останали без захранване за повече от 24 часа, казаха от електроразпределителното дружество. “Относно захранването на с. Слокощица, през миналата година са били предложени варианти за захранване към градската схема на Кюстендил, за което ще предвидим финансов ресурс”, казаха още от дружеството.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов