Избрани Новини

Планинските спасители от Дупница ще имат база в планината

В края на лятото вече ще има изградена база

Щастлива развръзка – планинските спасители от отряда в Дупница ще имат база в планината до края на лятото. Ангажиментът беше поет лично от екоминистъра Ивелина Василева, след като в понеделник БНТ излъчи документалния филм на Цвета Младенова “Спасители на инат”. В серия от репортажи още преди две години екипът разказа как при нещастен случай се налага планинските спасители да тръгват чак от Дупница, за да стигнат до района на Рилските езера. Пострадалите чакат с часове, а в някои случаи забавянето може да бъде фатално. Само преди по-малко от месец планинските спасители от Дупница бяха ударени от лавина по време на спасителна акция. Заради липсата на база в планината тръгнаха към бедстващите чак на другия ден при ураганен вятър и свирепо време. Изкачването само до началната точка на издирването им отне повече от 3 часа.

Божидар Джокин – планински спасител, ПСС-отряд Дупница заяви: “За мен е много голям абсурд, от колко години се мъчим вече да направил нещо, не знам някой умишлено ли пречи. За мен е нелогично – единственият отряд може би в България, който нямаме пост, нямаме база. И сега сме решили да направим една провокация. Едно иглу, една дупка в снега с кучето и това. Ако има някой пострадал, там трябва да го сложим, да го обработим. Зимата добре, има сняг, а лятото какво да направим.“

Лятото напливът от туристи в района на Седемте рилски езера достига до 3 хиляди души на ден. Годишно в планината там се качват над 100 хиляди. След два отказа на министерството на екологията и два филма на БНТ този път проблемът на дупнишките спасители и безопасността на туристите в района трогна новия министър.

Ивелина Василева – министър на околната среда и водите: „От момента, в който се запознах с проблема, ангажирах колегите и в министерството, и в дирекцията в Националния парк Рила. Целта е в края на лятото вече да има изградена база и да имат място и служителите на парка, които да дават своите дежурства там на място, и планинските спасители, защото смятам, че това е наистина важно за хората. Земята в природния парк “Рила” е изключителна държавна собственост. Там не може да има частни сгради и затова се предвижда инвеститор на проекта да бъде самият Национален парк. Постройката ще бъде изградена от дърво в близост до хижа “Рилски езера", информира zadupnitsa.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)