Избрани Новини

Според новия план 90% от Пирин ще са недокоснати

Той предвижда още опазване и съхранение на вековните гори и водите в парка

На вчерашната последна дискусия преди общественото обсъждане през месец юли 2015 г. стана ясно, че с Новия план за управление на Пирин се гарантира опазването на уникалното био разнообразие флора и фауна. Над 90% са зоните за ограничена човешка намеса. Планът предвижда още опазване и съхранение на вековните гори и водите в парка. На изключително строга охрана и защита ще бъдат вододайните зони, където е водохващането за целия район на Банско и Разлог. Предвижда се и строга забрана за къпане, пране и миене в реките и езерата. Ограничава се и уловът на пъстърва – до 8 броя на риболовец.

Изнесоха се и тревожни данни. Доц. Щерев от НСА е провел мониторинг, че ежедневно през активния зимен и летен сезон колите, които се качват до Бъндеришка поляна и Шилигарника изгарят по 9 тона бензин. Сериозно негативно отражение оказва на флората пашуването на стадата в парка. От животните има опасност за замърсяване на водите. Хижите, които нямат мобилни пречиствателни инсталации ще бъдат задължени в кратък срок да поставят такива.

Помислено е и за Зоната за туризъм. От сегашните 1100 хектара тя се увеличава на 3900 хектара като това се прави, за да се адаптира плана към Хартата за устойчиво развитие на ООН, според която при изработване на плановете за управление на защитени територии освен екологични е задължително да се включат и социално-икономически, и демографски фактори. Зоната се превежда и към европейските и световни стандарти, според които до 15% от териториите от национални и природни паркове се определят за спорт и туризъм.

Предвижда се още и подобряване на съществуващата туристическа инфраструктура. Обосяват се зони за палаткови лагери и се трасират нови 20 пешеходни маршрути. Внимание се отделя и на алпинизма и скалното катерене като се регулират и зоните за провеждането им. Категорични забрани има за шум, моторни шейни, АТВ и ще се ограничи рязко достъпът на автомобили на територията на парка. Очаква се до края на месец октомври да минат съгласувателните процедури за плана през Висшия екологичен експертен съвет и внасянето му за одобрение в Министерски съвет.

 

 

27. 02 2015 г.             Филип Цанов
НГС „Природата за хората“
Член на Консултативния съвет към Дирекцията на Парк Пирин



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов