Избрани Новини

От април болниците приемат само с електронна регистрация

Животът

06-03-2015, 08:23

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Уролог пое Окръжна болница

Здравният министър сменя шефовете на Терапията

Пациентите ще трябва да представят на регистратурата личен документ

Приемът и изписването от болница на всеки пациент ще бъдат отчитани в единна регистрационна система от 1 април, припомниха от здравната каса. Оттам предупредиха, че всички болници трябва да внедрят системата от следващия месец, тъй като касата няма да им плаща за лечението на пациенти, които не фигурират в електронния регистър.

До момента обаче само 88 болници подават данни в регистрационната система, като по-малко от 50% от тях правят това редовно, допълват от НЗОК. В пет области - Велико Търново, Ловеч, Перник, Смолян и Търговище, няма нито едно лечебно заведение, което да е внедрило регистрационната система. В други 6 области броят на въвелите новата система болници е минимален. В Благоевград една болница от общо 13 има електронен регистър, в Габрово е 1 от 6, както и в Кюстендил, в Пазарджик са 2 от 13, в Софийска област са 2 от 14, а в Ямбол - 1 от 4.

Целта на нововъведението е да бъде завишен контролът над хоспитализациите и да се избегнат злоупотреби и източване на касата. Данните за приема и изписването на пациенти ще се следят в реално време в НЗОК, като при приема и напускането на лечебното заведение пациентите ще трябва да представят на регистратурата личен документ. След като системата провери дали документът е валиден, ще обработи данните от него и ще регистрира хоспитализацията, като едновременно изпрати информация за това в централното управление на НЗОК. Цялата процедура ще отнема няколко секунди. При напускане на лечебното заведение пациентът отново ще трябва да представи документ, за да се регистрира изписването му.

Ако в момента на хоспитализация болният няма личен документ, системата отчита това, а по-късно в заявлението за прием се отбелязва датата, на която документът е бил представен.

Личните документи, с които ще може да се прави регистрация, са лична карта, паспорт, зелен паспорт от старите, моряшки паспорт, карта на постоянно пребиваващ в България чужденец, удостоверение за пребиваване на граждани на ЕС, разрешение за постоянно пребиваване, временни удостоверения от МВР при изгубен личен документ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов