Избрани Новини

Не тръгвайте на път, ако не е належащо, съветва шефът на пътната агенция

Валежите спират в понеделник, посочи Лазар Лазаров

Почти в цяла България вали. В Рудозем е обявено бедствено положение. Най-тежка е ситуацията в Смолян, Хасково и Кърджали, като в Смолян се събира кризисен щаб. В Родопите като цяло ситуацията е критична. Снегът е мокър и тежък, затова има и проблеми с електрозахранването, спират и мобилните оператори и няма връзка с екипите на място, това заяви в „Седмицата” по Дарик председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

В Смолян и Кърджали е затворено за товарни автомобили, леките – само с вериги. Ако нямате належащо пътуване, не тръгвайте. Падат постоянно камъни на пътя Девин-Кричим, допълни Лазаров.

Магистралите „Тракия” и „Хемус” са проходими, почиства се, старопланинските и основни проходи са отворени, има частично затворени пътища, но се работи за тяхното почистване.

По думите на Лазаров в следобедните часове се очаква снеговалежът да намалее и спре, за утре отново на места ще има превалявания, но не толкова сериозни и се очертава в понеделник този фронт да отмине и валежите да приключат.

Предстоят ремонти през пролетта и лятото тази година, но те като цяло няма да затруднят движението, обеща шефът на Управителния съвет на АПИ и допълни, че ще се отделят средства за възстановяване на пътната мрежа след зимата. Относно пътя към Рилския манастир той заяви, че ще бъде изцяло рехабилитиран или в края на годината, или другата година.

„Освен закърпването и оправянето на пътищата след зимата, има и много съоръжения в Бургаско заради наводненията. Видяхме критични участъци и в Пазарджик, Пловдив, Девин. Там ще трябва да се поработи. По магистрала „Тракия” ще се работи по виадуктите. Най-малко два моста подлежат на ремонт, защото са много амортизирани. По магистрала „Хемус” също има какво да се прави”, обясни Лазаров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов