Избрани Новини

Старчево гони фермер с референдум

Проблеми с пашуването доведоха до конституционната мярка

Жители на петричкото село Старчево решиха да организират референдум, за да изгонят фермер от Петрич, който отглежда край селището им над 1200 овце и кози, съобщи standartnews.com. Животновъдът е окупирал почти всички пасища и не позволява на местните стопани да изкарват на паша животните си.

Често се стига до конфликти, може да стане някоя беля, затова искаме да си отиде оттук, твърдят селяните. „Желанието ни е да действаме законно.

Преди 3 г. Любен Николов дойде тук, закупи две ниви от частници на площ от 14 декара. Никой не допускаше, че ще прави обори и ще гледа толкова овце и кози тук. Проблемът е, че деребейства, прави каквото си иска, казва, че никой нищо не може да му направи", заяви кметът на селището Георги Кузманов.

В населеното място живеят 650 души, с право на глас са 550. Те опитвали по всякакъв начин да накарат институциите - държавни и общински да си свършат работата и да накарат Николов да се измести на друго място. Но няма никакъв резултат. „Тази вечер свикваме общоселско събрание, за да изберем Инициативен комитет, който да организира провеждането на референдума. Това е последната ни надежда, с Николов не може да се говори, агресивен е.

А той ликвидира поминъка на селото ни. Ще се опитаме до 20 март да внесем цялата документация в община Петрич. До края на април трябва да има решение на общинския съвет, а до края на юни да се проведе допитването до хората. 95% са срещу фермера", сподели селският управник. Въпросът към жителите ще е : „Съгласни ли сте стадото на Любен Николов да пашува в землището на Старчево?". Кузманов е уверен, че резултатите от референдума ще бъдат взети под внимание от общинския съвет, тъй като става дума за важен въпрос с местно значение.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)