Избрани Новини

Спасиха кучето на Зорница, но от нея 35 дни няма следа

Полицията проверява всяка нова информация или сигнал

“Дъщеря ми не се е удавила. В това съм сигурна 100%. Същото ми казаха и от полицията. Сигурна съм, че Зорница ще си дойде вкъщи и я чакам”, категорична е Марияна Иванова, цитирана от вестник "24 часа", чиято 30-годишна дъщеря изчезна безследно на 1 февруари.

В неделния ден тогава Зорница излиза сутринта с кучето Сара, за да го разходи край р. Луда Мара в Петрич. Реката е само на двайсетина метра от квартирата на момичето и майка му.

Около 8,30 ч Зорница тръгнала по обичайния си маршрут Майка й я предупредила да не се бави, защото в 9 ч трябва да тръгнат за Серес. Ходят там редовно през почивните дни при приятели от Евангелската петдесятна църква.

“Дъщеря ми беше с дълго черно шушляково яке с качулка, сива вълнена пола до глезените и обута с черни ботуши. Изчаках я до 9 ч и започнах да се ядосвам, че не се прибира, а трябваше и да се преоблече, преди да тръгнем”, разказва Марияна.

Изчакала още няколко минути и излязла да я извика. Видяла кучето на малко островче край брега. Веднага позвънила на своя приятелка, за да я пита на какъв телефон да се обади на пожарникари да го извадят.

“Поръчах  да тръгне по реката и да извика Зорница. Мислех, че след като е видяла Сара долу, е почнала да търси начин да слезе и тя. Не можех да си обясня как е паднало кучето от около 3 метра. Въобще не допусках, че може детето ми да е изчезнало”, спомня си Марияна.

Позвънила на тел. 112 и докато пристигнат пожарникари и ветеринар, разбрала от приятелката си Ани, че никъде покрай реката не е видяла дъщеря . Тогава се обадила втори път на 112, за да каже, че този път звъни, защото дъщеря  е изчезнала.

Веднага на крак са вдигнати всички полицаи, пожарникари, Гражданска защита и доброволци. Започват издирване на Зорница в реката и по течението. Тогава заради обилните дъждове р. Луда Мара е страшно пълноводна, буйна и бърза. След 5-6 дни нивото на водата спада и по течението в стеснен участък са открити труповете на няколко животни. Те са се заклещили там и не са завлечени.

“Няма как водите да са повлекли тялото на Зорница към Гърция. Ако се беше удавила, щяха да я намерят при стесненото място, както животните, останали там”, разсъждава майката. Тогава Гранична полиция обикаля с кучета целия планински район наоколо. Заради дъждовете и калта обаче дирите лесно се губят.

Прегледани са камерите на два магазина, които са на пазара до реката. На едната се вижда Зорница с кучето. Няколко минути по-късно другата е заснела как момичето се връща обратно само, без кучето. Личи, че не е обезпокоено, движи се спокойно.

Жена, която се е връщала от работа нощна смяна, показала снимки на бурната Луда Мара. На един от кадрите се вижда в далечината кучето на островче. Жената обяснила, че видяла в гръб човек с качулка, който върви по брега. И това обаче не помогнало на разследващите.

“Не допускам, че е станала жертва на някакво посегателство. Тя беше много скромно момиче. Не се обличаше предизвикателно, поведението  не е провокирало мъжете. Не пие, не пуши, не обичаше да ходи по заведения. Много е привързана към семейството, истински вярваща е. Отдадена е на църквата и от този кръг са и приятелите ни”, обяснява майката.

Марияна е от Търново, но след като се оженили, с мъжа си се преместили в Шумен, където през 1984 г. се родила Зорница. През 1996 г. семейството се преселило в Атина. Там Зорница завършила средно образование, след това и туризъм в университета в Патра.

“До края на м.г. живеехме в Гърция. Дойдохме в Петрич, защото шефът на фирмата откри офис - заедно със Зорница работим в счетоводна къща. Веднага след като изчезна, баща й си дойде от Атина и стоя тук две седмици, колкото му беше отпускът. Той обаче се срина психически. Аз се държа повече от него, защото вярвам, че детето ми ще се върне”, допълва Марияна.

Шефът на фирмата, който е бил високопоставен служител в гръцките служби, се опитал също да помогне. Чул се със свои колеги - криминални психолози от Гърция, САЩ и Англия. И тримата били категорични, че вероятно става въпрос за загуба на паметта.

“Обясниха ми, че при човек, който силно е отдаден на нещо - спорт, религия, учение, при стрес може да получи амнезия. Да забрави кой е, къде се намира. Надявам се точно това да се е случило”, не губи надежда жената.

Зорница излязла от дома си без телефон и документи. “Може да е попаднала в някое малко селце. Да са я прибрали добри хора и да не са разбрали, че я издирваме. Но след време да си върне паметта и да се прибере. Гърция е на две крачки, може и дотам да е стигнала”, развива хипотеза притеснената майка.

Искала и гръцката полиция да се включи в издирването и да пуснат съобщения по местните телевизии. Отговорили  обаче, че това ще стане трудно. Трябвало нашите власти да изпратят по официален път документи по случая.

Нашите разследващи пък  казали, че с такъв труден и неясен случай досега не са се сблъсквали. След около 10-дневно издирване в реката и околностите на града полицията преустанови търсенето на терен. На 23 февруари момичето бе обявено за общодържавно издирване.

“До момента нямаме никакви данни какво се е случило. Обявили сме я за издирване, каквато е процедурата. Това обаче не означава, че случаят е забравен. При всяка нова информация, която постъпи, проверяваме”, казаха днес от полицията в Благоевград.

Марияна вярва, че Бог ще върне детето. За това се молели всичките им приятели от евангелската църква в Гърция. Наскоро мъжът , докато вървял към дома си след работа, чул глас, който му казал: “Ето, връщам ти я жива и здрава.”

“Бог си знае работата. Не обича намеса на човешка ръка. Това ми дава сили да вярвам, че ще я видя. Дано обаче да е по-скоро. Купила съм  любимите шоколади и сладкиши, бутилка кола и я очаквам, за да я посрещна у дома. Държа се и ходя на работа. Няма да рухна психически, защото искам, като се прибере момичето ми, да не види една побъркана от мъка майка. Оставила съм стаята  така, както беше - нищо не съм подреждала, защото знам, че Зорница пак ще си е вкъщи”, допълва жената.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов