Избрани Новини

Община Гърмен е пред фалит

Иск за 474 хиляди и петстотин лева за неизплатени задължения има срещу нея

Община Гърмен е пред финансов колапс, това стана ясно от доклад на Общинска администрация до Общинския съвет, на чието заседание темата бе включена като извънредна, информира struma.bg. Изключителният финансов проблем за бюджета на общината идва от съдебното искане на гоцеделчевската строителна фирма „БКС“ с президент Руен Кирев, който търси 474 хиляди и петстотин лева за неизплатени задължения. Те са неизплатена част от сумата от 3 899 000 лв. за извършване ремонт на пътя Огняново - Рибново и Гърмен - Ковачевица с осигурено финансиране от агенция САПАРД и съфинансиране от община Гърмен. Договорът е подписан на 12 юли 2007 година.

Държавен фонд „Земеделие“ обаче отказва да изплати като недопустими разходи на община Гърмен сумата от близо 400 хиляди лева без ДДС и тази сума останала да тежи като задължение за сметка на общината към фирмата-изпълнител „БКС“.

Общината е образувала гражданско дело в Софийски градски съд срещу ДФ „Земедеие“, но то не е спечелено. Било установено, че по повод уреждане на отношенията между община Гърмен и „БКС“ ЕООД през предходните години имало подписани няколко спогодби. Последната е от 19 април 2013 година, когато все още кмет е Ахмед Башев, който всъщност и е сключил договора с фирмата на Румен Кирев за изпълнението на проекта. С тази спогодба общинската администрация в лицето на Башев приема за установено, че дължи на „БКС“ тези близо половин милион лева.

Какво говорят фактите по инспекция на изпълнението на тези пътища обаче: Поради некачествено изпълнение и недопустими разходи Държавен фонд „Земеделие“ отказва да изплати сумата от въпросния половин милион. Общинските съветници от ГЕРБ са сигурни, че общината не дължи на „БКС“ 474 501.78 лв., а само 67 976 лева, каквото е и решението на Софийски градски съд. Това е видно от спогодбата, подписана между община Гърмен и „БКС” ЕООД на 19.04.2013 г., където в т.3 изрично се упоменава, че „…община Гърмен се задължава да изплати на „БКС” ЕООД сумата от 474 501,78 лв. само ако искът на община Гърмен бъде уважен в съда. Ако се установи, че е налице некачествено изпълнение на договорените задължения от страна на „БКС” ЕООД, довели до спиране на финансирането от агенция САПАРД, извършените СМР остават за сметка на изпълнителя „БКС” ЕООД - гр. Гоце Делчев“.

Въпреки гореизложените факти бившият кмет на общината Ахмед Башев пише писмо до председателя на ОбС - Гърмен с дата 4.03.2015 г., в което настоява общината да изплати сумата от близо половин милион лева на „БКС” ЕООД.

Съветниците от ГЕРБ отправиха питане към експертите на Общинска администрация в Гърмен защо въпреки заключенията на тройната съдебно-техническа експертиза относно некачественото изпълнение на пътищата от „БКС“ бившият кмет Ахмед Башев подписва спогодба и фактура за огромната  сума? Според съветника Верхад Ислямов това е удар не само срещу общината и жителите й, но и конкретно срещу настоящия кмет Минка Капитанова, която малко след поемането на мандата рязко се разграничи от бившия управник Ахмед Башев.

Съветниците от ГЕРБ дадоха предложение кметът Капитанова да изиска цялостна нова проверка по случая от АДФИ /Агенция държавна финансова инспекция/, която да провери изпълнението на договора, спогодбите и фактурите, както и да се сезира прокуратурата за  действията на бившия кмет на общината Ахмед Башев. Те са категорични, че ако тройната съдебно-техническа експертиза е установила несъотвествие между изпълнените и фактурираните средства, трябва незабавно да се сезира прокуратурата за извършена злоупотреба в размер на 474 501.78 лева.

Така направеното предложение бе отхвърлено от съветниците на ДПС и БСП. Само по себе си това гласуване имаше повече морална стойност, тъй като кметът на общината има право да сезира прокуратурата и без такова решение на ОбС.

Съветниците от ГЕРБ изразиха готовност да сезират главния прокурор както за този, така и за други случаи на крупни злоупотреби, извършени в община Гърмен.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)