Избрани Новини

Висока е лавинната опасност в Пирин планина

От 5 възможни, планинските спасители са обявили 4-та степен на лавинна опасност

Висока степен за опасни лавини е обявена в Пирин планина, съобщиха за Радио ‘‘Фокус’’ от Планинска спасителна служба Банско. Обстановката по планините се подобрява, облачността е разкъсана, времето тихо, но условията за туризъм в планината все още са неподходящи, обстановката в Пирин планина остава усложнена в резултат на лошото време и много дебелата снежна покривка. От ПСС препоръчват през днешния ден скиорите и сноубордистите да не излизат извън охраняваните ски-писти, тъй като снежната покривка в голямата си част и по стръмните склонове е нестабилна, което е предпоставка за спонтанно падане на лавини дори при незначително допълнително натоварване.

Във високата част на планината дебелината на новата снежна покривка е над 150 см. Поради високата опасност от образуване на лавини пистите и съоръженията на Тодорка не работят, останалите писти също са необработени. Лифтовите съоръжение, които не работят са:  Плато лифт, Бъндерица 2 и Тодорка.
Според синоптиците, днес се очакват временни разкъсвания на облачността ще има и над планините. Но на места от време на време е възможно да прехвърча слаб сняг. Вятърът по билата ще е умерен от запад. Максималната температура на 1200 м н.в ще е около 0°, на 2000 м около минус 4°.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов