Избрани Новини

Предавателят "Ореляк" над Гоце Делчев e вече пети ден без ток

Двата далекопровода по трасето са прекъснати

Четвърти ден със снежната стихия по трасето от местността "Попови ливади" до връх "Ореляк" се борят десетки служители и техника на Национално управление "Радио-телевизионни станции”, ЧЕЗ и Община Гоце Делчев.

Положението е повече от бедствено, съобщиха участници в аварийно-спасителните екипи, цитирани от infomreja.bg.

Радио-телевизионният ретранслатор е висок 96 метра и се вижда както от Гоце Делчев, така и от почти всички населени места в региона. Ниската част на северните склонове е в обхвата на резерват „Ореляк”, а основният пункт за изкачването до радио-телевизионния ретланслатор е курортът "Попови ливади", откъдето започва 12-километров чакълиран път до връх "Ореляк”.

Там е изграден и Радио-телевизионният ретранслатор, или както го наричат неврокопчани - "Кулата", който вече четвърти ден е без ток.

Натежалите от мокрия сняг падащи огромни борове са не стотици, а хиляди по трасето след  курортното село Делчево през местността "Попови ливади" до "Кулата". Именно от тях са прекъснати и двата далекопровода.

"Разчистването върви бавно. Всяка крачка е трудна и опасна. Освобождаваме електрически стълбове и жици от хватката на падналите дървета и докато чистим, от пространствата отново падат дървета", коментираха участници в спасителните отряди мъже, които и днес са на терен и продължават борбата с бедствието за отстраняване на  аварията.

От вчера към тях се е присъединила и специално наета професионална аварийно-спасителна група, наета от Национално управление "Радио-телевизионни станции"-София, която също вече работи по бързото овладяване на критичната ситуация.

Работещите на терен мъже окачествяват положението като бедствено и се надяват в близките дни да се справят с аварията.

Горски служители коментираха, че загубите от обилните снеговалежи и в горския сектор са огромни. От тежкия и мокър сняг са изпочупени и повалени хиляди кубици многогодишни борове, което е голяма щета за горите.

"Такова чудо не помним да е имало от построяването през 1981 година на Радио-телевизионния ретранслатор "Ореляк", коментираха оператори.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов