Избрани Новини

Десет опасни крана застрашават живота на работници в Кресна

Собственикът Стефан Дончев заплашил проверяващите

Собственикът на най-голямото действащо предприятие в община Кресна - „Енергоремонт“, Стефан Дончев бе заловен вчера да нарушава разпореждане на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/, информира struma.bg. Само преди седмица лично директорът на регионалната инспекция в Благоевград Нели Карипова е извършила проверка на подемните съоръжения във фирмата заедно със старши инспектора Владимир Трендафилов и е установила, че всичките 10 крана работят в нарушение на Наредбата за безопасна експлоатация и крият потенциален риск за живота на работниците.

„Докато разговаряхме с инженерите и техническия персонал на фирмата, г-н Дончев влетя при нас, започна да ни заплашва, каза: „Напишете си имената, от утре сте уволнени”, изобщо, държа се грубо и ни обиждаше”, каза Нели Карипова.

Тя предупредила, че ще провери дали направените от нея предписания се спазват и затова вчера изпрати на внезапна проверка трима инспектори - Милан Богдански, Владимир Трендафилов и Зарян Бараков. Около 10 часа те бяха допуснати да влязат на проверка в цеховете на „Енергоремонт“. При първоначалния оглед се потвърди, че повечете от крановете наистина са спрени от експлоатация. В северното крило на фирмата обаче точно по време на инспекцията един от крановете товареше огромен метален елемент и нарушението бе засечено от проверяващите. С появата им кранистът спря работа и набързо слезе от кабината на крана.

По-късно при срещата с инспекторите Стефан Дончев е обяснил, че предприятието изпълнява поръчки и не може да си позволи да спре работа, но че работи за отстраняване на нередностите по 10-те крана. В потвърждение на това в двора се появиха два подвижни крана-камиони, които трябваше временно да поемат работата на спрелите съоръжения.

„Знаете ли, че наемът на един кран ми струва 300 лв. на ден?”, недоволстваше Дончев, но според присъствали на първата проверка преди седмица сега направо бил като агънце.

„Има нарушение на нашето разпореждане, заради което ще дадем г-н Дончев на прокуратурата. Ако се стигне и до налагането на финансова санкция, за такова нарушение тя е в размер от 500 до 10 000 лв.”, обясни пред „Струма“ Нели Карипова.

„Енергоремонт - Кресна” АД е с 37-годишна традиция в леярството, специализиран в производството на отливки, резервни части и нестандартно оборудване от въглеродни, ниско- и високолегирани стомани, сив и износоустойчив чугун. Възможностите на фирмата позволяват производството на фасонни отливки с единично тегло от 0,5 до 6000 кг. Във фирмата в момента работят около 70 души.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов