Избрани Новини

4% ръст има зимният туристически сезон

Вече са записани над хиляда туристи за следващата година

Настоящият зимен сезон ще бъде по-успешен от сезон 2013-2014, който беше много по-безснежен. Това заяви в интервю за Bulgariautre Румен Драганов, председател на Института за оценки и анализи в туризма.

Липсата на сняг миналата зима действаше демотивиращо на туристите, което доведе до значителен спад в посещаемостта на зимните ни курорти. Тази година февруари е пълен с туристи - още от началото на ученическите ваканции, след това при провеждането на състезания от Световната купа по ски в Банско и сега, заради изкючително добрите снежни условия през март, които ще продължат до края на април, поясни Драганов. Той обобщи, че независимо от спада в туризма през януари, който е преминал доста вяло, февруари, март и април се очертават като доста силни месеци за туризма у нас и се очаква сезонът да приключи с ръст от 4 % в сравнение с миналата година.

В зимните ни курорти най-много туристи има от съседните страни – Гърция, Сърбия и Македония, както и от Великобритания и Ирландия.
Като положителна тенденция Румен Драганов посочи направените вече записвания за следващия зимен туристически сезон. Отсега са направени над хиляда записвания за следващия сезон от туристи от Великобритания и Ирландия, които тази зима са почивали в България. Те намират ски курортите ни за изключително добри, посочи Драганов. При този скок в момента на английската лира спрямо еврото, България се оказва дестинация, близо 40% по-евтина от други дестинации в Европа. От българските зимни курорти най-голям е интересът към Банско, въпреки опашките пред лифта. Туристите, които са посетили Банско, са останали изключително доволни, отчитат още от Института за анализи и оценки в туризма.

По повод зачестилите инциденти с лавини, Румен Драганов каза, че те няма да се отразят на интереса на туристите към България като ски дестинация. Лавини има в цяла Европа и дори с доста по- тежки последици. И скиорите, и сноубордистите са високоинтелигентни граждани на България, Европа и света. И независимо, че има всякакви устройства, които могат да помогнат за бързото откриване на тяхното тяло, където и да е то, те трябва да знаят, че човешкото тяло не може да издържи няколкотонен натиск от сняг, камъни и вода. Изборът е на самия човек. Те знаят, че става въпрос за изключително висока опасност, но мислят че смъртта може да настигне всеки друг, не и тях. Тази самоувереност е погрешна и обществото трябва да работи в тази посока - да се пребори със самонадеяността на умни хора, които погубват себе си, каза още Румен Драганов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов