Избрани Новини

Баба остана два дена непогребана заради снежните преспи

Придвижиха трупа с моторна шейна

81-г. баба от кюстендилското село Церовица два дена остана непогребана заради снежни преспи от над метър, съобщи кметският наместник на селото Ивайло Кръстев, цитиран от struma.bg. В края на миналата седмица 81-годишната баба Цанка Григорова, която живеела заедно с дъщеря си и зет си в една от махалите на село Церовица, починала, но заради студа и навалелия сняг трупът на жената нямало как да бъде погребан или да бъде свален до Кюстендил, за да бъдат извършени траурните ритуали, разказа селският кмет.

„Проблемът беше, че къщата на семейството се намира на един склон между кметството и църквата в с. Церовица, до който трудно се стига пеша, а през зимата придвижването дотам е почти невъзможно”, добави селският първенец.

За да се реши проблемът, първоначално до къщата се опитал да стигне багер, който да разчисти преспите от сняг, но тежката машина затънала, наложило се да се търси верижен трактор, който да изтегли затъналия багер, обясни Ивайло Кръстев. След като видели, че със собствени сили няма да могат да се справят с проблема, близките на починалата жена се обадили на специализирания отряд в пожарната, откъдето изпратили верижна шейна, оборудвана за работа в такива условия, и свалили трупа на баба Цанка до Кюстендил, където я погребали.

„Много съм благодарен за бързата реакция и на спасителите, и на г-н Чалъков от община Кюстендил, който реагира адекватно”, каза селският първенец и допълни, че в планината и в момента вали сняг и натрупва.

„Проблем са ни махленските пътища, които не са включени в договорите на снегопочистващите фирми и на практика те не се чистят, а ние сме такъв район - планински, тук махалите са на по 10 км една от друга. В момента не е почистен пътят до една от махалите в село Долно село, в която има няколко женици, които не могат да стигнат до центъра на селото да си купят хляб и лекарства, както и припаси от първа необходимост”, каза Ивайло Кръстев. „Бедстващи хора обаче няма. Като цяло по селата, за които отговарям, се чисти, вярно - на някои места със закъснение, има на места и некачествено почистване, но все пак се работи”, заяви кметският наместник на селата Ръсово, Долно село, Кутугерци, Гурбановци, Цървен дол и Церовица Ивайло Кръстев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов