Избрани Новини

Село Баня иска да е в Банско

До 1975 година ние бяхме общински център, припомнят организаторите на подписката

В село Баня стартира официална подписка за провеждане на местен референдум за отделяне на селото от община Разлог и присъединяването му към община Банско. Това каза Марин Янков, председател на сдружение "Баненска буна 2011" пред Радио Фокус. По думите на Янков още в началото на седмица той е депозирал в кметството на селото всички необходими документи за определянето на места, където подписите от населението да бъдат събирани.

"До 1975 година ние бяхме общински център, след което по административен начин, не съм сигурен точно какъв, бе взето решение, че Разлог ще бъде общински център. И от тогава до ден днешен единственото, което се прави от община Разлог за село Баня е да се усвояват средства по различни европейски програми.", коментира Янков.

Причина за вземането на такова крайно решение и поддемането на такава инициатива от страна на сдружение "Баненска буна 2011" е свързано с несъгласието на жителите на село Баня за изграждане на регионално депо за отпадъци.

Марин Янков каза още, че с изграждане на сметището ще бъде застрашен целия регион, включително и град Банско, защото разграждането на органичната материя от микроорганизми на изсипаните боклуци в клетките на депото, започва няколко месеца след изхвърлянето им на сметището. Един от крайните продукти е газова смес, състояща се от 45-65% метан, 25-35 % въглероден диоксит и 10-20 % азот. Метанът е повече от 20 пъти по-токсичен за околната среда от въглеродния диоксит. Председателят на сдружение "Баненска буна 2011" добави, че в района на депото, управляващите община Разлог ще складират контейнери с опасни отпадъци върху площ от 5000 кв. м, а решението за това може да бъде намерено в решение номер БД – 03/ 2009 г. по Оценка на въздействие върху околната среда и водите на РИОСВ-Благоевгразд на страница 3.

"Абсолютно сме сигурни, че ако успеем да станем част от община Банско, не след дълго с гордост ще показваме и казваме на огромния поток от туристи: "Ето, това е новият обновен град Баня, под грижите на кмета на град Банско, г-н Икономов!", добави Янков. Той допълни, че решението на жителите на село Баня не е случаен и емоционален порив ,а зов за помощ към истински загрижените за развитието на региона.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов