Избрани Новини

Фармацевт сбърка рецепта и едва не уби 6-месечно бебе

Родителите са потресени

Фармацевт сбърка рецепта и едва не уби 6-месечния Пенко Стефков Николаев от Кюстендил. Проблемите на момченцето започнали на 7 март. Тогава Пенко започнал да кашля и вдигнал температура, съобщава struma.bg.

Наложило се родителите - 31-годишният баща Златко Диков и 26-годишната майка Стефка Маджарова, които живеят на семейни начала, да потърсят помощ от спешния неотложен кабинет в градската поликлиника.

„Когато отидохме на лекар, за щастие, беше на смяна нашата педиатърка  д-р Мая Димитрова. Жената ни обясни, че може проблемът да идва от зъбките и ни изписа гел за зъби и най-лекия антибиотик. На излизане от кабинета потърсихме най-близката аптека до поликлиниката, а именно „Медея“. Аптекарката не спря да говори по телефона почти през цялото време, но в крайна сметка изпълни рецептата ни и се прибрахме. В 18 часа жена ми веднага даде антибиотика на детето и стана едва ли не най-лошото“, разказва с огорчение бащата на 6-месечния Пенко - Златко Диков.

Само 30 минути по-късно от устата на момченцето започнало да излиза пяна, ръчичките му посинели и детето започнало да се задушава.

„Веднага се обадихме на неговата педиатърка и тя ни каза по най-бързия начин да отидем в детското отделение на кюстендилската болница. В момента, в който Пенко се почувства зле, разбрахме, че са ни объркали антибиотика. Вместо „Суметролим“, аптекарката ни е изписала „Салбутамол“, оплака се пред "Инфомрежа" майката Стефка.

Жената е потресена от случилото се, защото само преди малко повече от година е загубила живороденото си бебе. Детето се родило в 8-ия месец на бременността с добри показатели, но въпреки това няколко дни по-късно издъхнало. Оттогава шокът за Стефка е голям.

След случая семейството се обърнало към неправителственото сдружение „Ларго“ в ромския квартал „Изток“.

Оттам са се заели да напишат жалба до националната пациентска организация. „Разберете, ние нищо не искаме, просто да не ни убиват. Такива грешки костват човешки живот. Сега беше моето дете, утре не се знае кой ще е на същото място“, казва разгневеният баща.

Репортер на ИНФОМРЕЖА потърси за коментар фармацевта от въпросната аптека.

"Силвия, която обърка медикамента на 6-месечното бебе, днес не е на работа. Знам от колежката за случилото се, тя много съжалява, не е искала да се стигне до там“, заяви друга фармацевтка от аптека „Медея“.

ИНФОМРЕЖА запазва правото да отрази позицията на директора на аптека „Мидея“ и фармацевта, объркал рецептата на Пенко Николаев.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)