Избрани Новини

Благоевградчанин грабна титлата "Сомелиер на годината” 2015 (снимки)

Благоевград Лайф

15-03-2015, 13:05

Снимка:

Сомелиер на годината

Автор:

BlagoevgradUtre

Всичко от Автора

Гала вечерта на финала на състезанието пък се превърна в истински винен празник

След множество предизвикателства и преминавайки през няколко етапа,     благоевградчанинът Георги Николов грабна титлата Сомелиер на годината 2015. На пищна церемония в хотел Кемпински Маринела, в компанията на 200 души и букет от класни вина, победителят получи своята награда.
Гала вечерта на финала на състезанието пък се превърна в истински винен празник, в който централната роля беше отредена на финалистите и техните подгласници, спечелили регионалните конкурси в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Банско. 18 красиви млади сомелиери превърнаха нощта в истински бал, а винените дефилета, които изпълниха, приличаха на танц, с който бяха представени девет вина  - Совиньон Блан на Домейн Мараш,  Шардоне Нобиле на Логодаж, Левент Ризлинг, розетата на Санта Мариа, Черноморско злато и Домейн Бойар и червените Анкор  Малбек на Катаржина Естейт, Кюве Братя Минкови и Ф2Ф Дорнфелдер на винарска изба Съединение.
С „Шапки долу” започна кулминацията на вечерта  - синхронно декантиране на червено вино водено от Михаил Марковски, в изпълнение българските топсомелири - победителят в конкурса  от 2014 г. – Йордан Кирилчев, пловдивският солемиер Вихрен Велков, най-младият в елитния отбор – Славни Райчев и доайените – Коста Канариев, Георги Михов, Таньо Шишков, Димитър Николов и  Георги Алексиев.  
За първи път на едно място се събраха най-популярните лица в сомелиерската професия у нас, които влязоха и в ролята на ментори на финалистите, както и най-известните шеф готвачи у нас. Така те показват колко неразривно свързани са хубавото вино и хубавата храна, които в дует  правят новия лайфстайл на българина, отбеляза шеф Иван Манчев.
Ежегодната специалната награда - „Винолюбител на годината”,  пък беше присъдена  на поп изпълнителя Стефан Илчев за подкрепа и популяризиране на българското вино. Наградата се връчва от организаторите на конкурса – Асоциация Българско Вино и Българска Асоциация на Професионалните Сомелиери.
Конкурсът „Сомелиер на годината” 2015 започна на 13 януари с онлайн тест, в който участваха всички желаещи да се състезават за титлата на втория етап – шестте регионални  конкурса в страната. Там състезателите бяха поставени в реалната обстановка на винена вечеря, на която представят и сервират поне пет различни вина. Във всеки от регионалните центрове на „Сомелиер на годината”  имаше и един цял ден, посветен на дегустация на вина от широката публика, като повече от 100 бранда български вина получиха оценка  от винолюбителите. На дегустациите, както и във винените вечери участваха само и единствено вина на български изби – специално условие в регламента, поставено от организаторите на конкурса, които по този начин подкрепят и популяризират новото лице на българското вино.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов