Избрани Новини

Планинската спасителна служба в Банско досега е спасила 1124 души

Трябва да се спазват правилата и указанията, дадени от ПСС

"Планинската спасителна служба в Банско до момента е оказала помощ на 1 124 души за този сезон", каза Христо Григоров, председател на БЧК, цитиран от "Фокус"  във връзка с дейността на ПСС към БЧК. Относно скорошните инциденти с лавини той посочи, че по това време е бил в Банско. „При едната лавина загинаха 3 души, а при другата един човек беше спасен. Тази лавинна опасност на най-висока степен, за която говорим, в никакъв случай не застрашава спортуването и карането на ски. Когато говорим за лавинна опасност, става въпрос за улеите, които са извън начертаните писти”, подчерта Григоров. Той уточни, че пистите в курорта са обработени и работят.
„Необходимо е човек да има малко отговорност пред себе си - когато тръгне на екстремни карания и излиза извън очертанията на пистите, цялата отговорност е негова. Трагедията е, че когато хората търсят адреналин, не правят анализи, че рискуват живота си. Не знаят, че зад себе си оставят роднини и близки, които ги чакат и най-важното, те рискуват живота и на планинските служители”, отбеляза Григоров.
Той каза още, че тогава, когато е паднала втората лавина с човека, който ПСС е спасила, 15 планински спасители са стояли в улея под козирката на лавината и са търсели затрупания човек. „Той беше изхвърлен и го намерихме впоследствие, но те рискуваха своя живот”, добави председателят на БЧК.
„Бих желал да призова отново хората да не надценяват своите възможности. Нека да спазваме правилата и указанията, дадени от ПСС и да се кара само по очертаните писти”, допълни Григоров.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)