Избрани Новини

Удължават "живота” на Белодробна болница?

Новото отделение в УМБАЛ било като петзвезден хотел

Белодробна болница ще продължи да  работи и след като стартира дейността на новото фтизиатрично отделение в УМБАЛ „Св. Георги”, съобщи кметът Иван  Тотев. Той подчерта обаче, че клиничните пътеки, по които досега се е работело в Белодробна болница, ще бъдат намалени  в новото отделение, като ще останат само специализираните. 

Направената от Общината инвестиция в новото отделение в УМБАЛ е 1,5 млн лева, в резултат на което  то изглежда като петзвезден хотел, заяви Тотев.  Политиката на Общината е да бъде осъществено плавно сливане на Белодробна болница с МБАЛ „Св.Пантелеймон” като  точното решение как да стане това ще вземе пловдивския ОбС. 

Лечебното заведение обаче  не може да остане самостоятелно търговско дружество и да продължава да генерира  огромни загуби за общинския бюджет, заяви Тотев. В годините тази загуба достигна 4 милиона, а Общината все още дължи на Белодробна болница 1 млн 200 хиляди лева. 

В УМБАЛ „Св.Георги” отиват всички  специалисти, с изключение на  около 7-8 човека, от които някои са на пенсионна възраст. Тотев обаче подчерта, че сливането на Белодробна болница със „Св.Пантелеймон” не трябва да се  разбира като вероятност за освобождаване на сградата. За нея Общината няма управленски планове, но тя ще продължи да функционира, а  хората, които се грижат за поддръжката й, остават на работа.  В момента Белодробна болница  работи като Вътрешно отделение с персонал  40 човека, а се очаква те да бъдат намалени до 20. На заседанието на ОбС в четвъртък  се очаква да бъде гласуван и новия директор на Белодробна болница д-р Генадий Странджев. 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов